ZPRÁVY

Zveřejněno: 11. 8. 2014 16:29 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Západ vs. islamisté: Gaza, Irák, Afghánistán a Libye

Hamás investuje další mrtvé děti do svých politických cílů. Sjednocování Iráku a rostoucí mezinárodní podpora. Dohoda v Afghánistánu. Naděje pro Libyi.

Já to prostě nepochopím, jak ještě někdo může kritizovat Izrael. Co pak teď není všechno jasné? Kdo si nepřál prodloužení příměří v Gaze? Kdo zahájil pokračování bojů? Hamás se chová tak bohorovně, jako putinovské Rusko, protože ví, že západní média a veřejné mínění ho podpoří, ať udělá cokoliv. Mluvím samozřejmě o prvním porušení příměří před třemi dny.

A tak se Hamas rozhodl investovat ještě několik set mrtvých dětí pro svoji věc. Jak ho může někdo podporovat? Nechápu to. Navíc mi je krajně podezřelé, že sotva Izrael vystřelí, už je tam mrtvé dítě.

Opravdu věříte té báchorce, že kudy projde Žid, tam umírají děti? To je jak nějaká středověká pověra.

Ano, to co se děje v Iráku je hrozné a nemělo se to nikdy stát. Ale to si přečtete ve všech médiích. Já bych si dovolil vypíchnout věci, které přinášejí naději.

Zdá se, že současné nálety a shazování pomoci v severním Iráku je z americké strany jenom taková malá ukázka. Obama je tentokrát připraven ke zvětšení pomoci. Až se divím, kde se to najednou v té jeho administrativě děje, že postupuje takto chytře. V neděli se bude v Iráku ustavovat nová vláda. (psáno před dvěmi dny) Jestli nebude sektářská, budou Američané ochotní pomoct zemi ještě více. Tomu se říká diplomatický nátlak za dobrou věc. Konečně!

Nechápu nic, když vidím jak politik, který se snažil udělat si kariéru na kritice Bushe, tedy ministr Zaorálek nyní hlásí v televizi, že Česko podporuje úsilí USA. A v Iráku a dokonce není ochoten ani kritizovat americký zásah bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, protože je veden z humanitárních důvodů. Další příjemné překvapení. Česko je ochotno dodat zbraně Kurdům a je to potřeba. Jsem rád, že se zapojujeme. Jedná se i o naši budoucnost.

Irácká vláda posílá do Kurdistánu zbraně. Mohli by říct, sami máme málo. Ale posílají. Protože Bagdád a Irbíl jsou pořád ve stejné zemi- v Iráku. A tak to má být.

Americký ministr zahraničí Kerry zase uspěl v Afghánistánu. Již předtím donutil znesvářené prezidentské kandidáty, aby se dohodli na přepočítání hlasů. To však trošku drhlo. Zřejmě vražda amerického generála v zemi donutila Kerryho, aby jel do Kábulu a dokopal Afghánce k nové dohodě. Oba znesváření kandidáti se dohodli na koaliční vládě národní jednoty. Konečně! Skvělá práce.

Egypt zvažuje, že podnikne intervenci do Libye. Myslím si,  už samotná taková hrozba by mohla situaci v Libyi pomoci zlepšit. Každopádně takováto intervence by byla velice vítaná.

Jsem intervencionalista, to je jedna věc. Ale intervence nemusí dělat pořád jen Západ. Můžou je dělat i jeho spojenci. A Západ by měl dbát, aby je nedělali jeho nepřátelé.

Egypt je totiž sekulární země na cestě k demokracii. Sice má problémy s masovými rozsudky smrti, ale ještě nikoho nepopravil a snad se to podaří vyřešit. Egypt je ohrožován ze strany libyjských islamistů. Jako takový má morální právo podniknout intervenci do Libye a podpořit demokratickou vládu proti islamistům. Jeden demokratický stát podpoří druhý. Tak by to mělo být. Nikdo neříká, že ten demokratický stát musí být zrovna křesťanský nebo židovský.

Dokonce se domnívám, že je lepší, když takovou intervenci podnikne Egypt než Západ. Muslimové proti muslimům, žádní nevěřící psi.

Demokratická země má právo za jistých okolností, které jsou v Libyi splněny intervenci podniknout. Na ochranu lidí. Ne proti nim.

V Libyi by bylo nejlepší, kdyby si to vyřešili sami, ale měli na to 3 roky a nic. Jestli Egypt něco udělá, bude to dobrá zpráva. Jestli ne, bude tam potřeba Západu.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"