ZPRÁVY

Zveřejněno: 14. 8. 2014 15:55 Napsal Lubomír Stejskal
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Proč má Izrael problém s profesorem Schabasem

• Protože se díky OSN dostává do stejné pozice jako Islámský stát, kdyby byl pověřen pořadatelstvím konference na podporu mezináboženské tolerance – tak Schabasovu nejnovější misi pod záštitou OSN vidí izraelský ambasador při Spojených národech Ron Prosor.

Ačkoli ďábelská zvěrstva se dějí jinde na Blízkém východě i za jeho hranicemi, OSN s racionalitou a objektivitou sobě vlastní rozhodla, že její Rada pro lidská práva (UNHRC) bude vyšetřovat, zda během obranné protiteroristické operace Protective Edge nedošlo ke spáchání válečných zločinů.

Kdo je jednostranně ovlivně propalestinskoarabskou propagandou, která na první místo klade počet usmrcených gazských dětí, může souhlasně pokývat hlavou: proč by se to nemělo vyšetřit?

Věc je ale složitější a nikoli tak jednoznačná, jak se ve světle zmíněné propagandy jeví.

Především jde o vyšetřování absurdní. Je to stejné, jako kdyby OSN vznikla nikoli v roce 1945, ale ještě v průběhu druhé světové války a rozhodla, že bude vyšetřovat válečné zločiny – ale koho vlastně? Navenek jak nacistického Německa, tak Spojenců. Ve skutečnosti ale Spojenců na území Velkoněmecké říše a Japonského císařství .Tím by se dopustila něčeho, co je v právu od nepaměti nepřijatelné – smazala by rozdíl mezi agresorem a jeho obětí. Dokonce by působila dojmem, že agresorovi nadržuje. Obludné na tom je, že při tomto stylu uvažování by se nacističtí pohlaváři možná ani neobjevili na lavici obžalovaných v norimberském procesu, ale zcela jistě by tam stanuli Churchill, Truman (Roosevelta by zachránilo úmrtí před koncem války) a Stalin, neboť při bombardování Německa a Japonska umírali civilisté – stejně jako umírali v Pásmu Gazy a umírají během jakékoliv války vedené kýmkoli kdykoli a kdekoli.

Není pochyb o tom, že něco takového je natolik nepřijatelné, že by o tom lídři Spojenců nebyli ochotni ani sekundu diskutovat a takové divadlo by okamžitě odmítli. Není proto divu, že Izrael odmítá podobný tyjátr, byť s tragikomičtějšími prvky, které nyní OSN chystá ve vztahu k operaci Protective Edge. Jak známo, jmenovala UNHRC tříčlenný panel (k jeho personálnímu složení níže), který má za úkol vyšetřit „válečné zločiny v Gaze“ (s rozšířením na Západní břeh „včetně východního Jeruzaléma“, abychom to vyjádřili přesně) . Tím je dáno, co je účelem tohoto angažmá – dehonestovat Izrael a delegitimizovat jeho právo na obranu před raketovou agresí teroristů.

Jestliže ustavení tříčlenného panelu je špatným počinem ze samotné své podstaty, pak korunu všemu nasadilo jeho personální složení – aby bylo nad slunce jasnější, že panel nemůže být objektivní takříkajíc z principu, i kdyby nakrásně objektivní být chtěl.

Do čela panelu byl totiž jmenován kanadský právník profesor William Schabas. Ten „proslul“ mimo jiné účelovým a zcela nepřijatelným vyjádřením na adresu současného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Když v jednom svém vystoupení v roce 2011 připomněl stesk jihoafrického anglikánského emeritního arcibiskupa Desmonda Tutu nad tím, že Mezinárodní trestní tribunál v Haagu (ICC) se soustředí na Afriku a nepředvolá muže, kterého by on rád viděl na lavici obžalovaných, (britského expremiéra) Tonyho Blaira, dodal:

Ve skutečnosti mým favoritem pro lavici obžalovaných před ICC by byl Netanjahu.

A tento člověk, který je takovýmto způsobem vůči Netanjahuovi podjatý, má stát v čele vyšetřovatelů majících zkoumat „izraelské válečné zločiny“ v Pásmu Gazy?

Pikantní na tom všem je, že když byl W. Schabas izraelskou televizí Channel 2 (za níž občas mluví ve vstupech České TV její editorka Tatiana Hoffmanová) dotázán, proč je jeho favoritem pro vyšetřování před ICC právě Netanjahu a nikoli třeba Asad (prezident Sýrie) nebo Mišál (šéf Hamasu), pan profesor „vysvětlil“, že se pouze odkazoval ke Goldstonově zprávě (týkající se předchozí protiteroristické operace Cast Lead), kde se prý píše, že ICC by se měl zabývat záležitostmi obsaženými v této zprávě, mj. porušováním lidských práv během operace. I kdyby byla tato Schabasova interprertace správná, jako že není, dopustil se nepřehlédnutelného faux pas: v době, kdy operace Cast Lead probíhala, tedy od prosince 2008 do ledna 2009, neměl B. Netanjahu žádnou exekutivní funkci, ale byl v parlamentu lídrem opozice. Hovořil-li přesto pan profesor, že by měl Netanjahu stanout před ICC, rozumí se v době před operací Protective Edge a v odkaze na operaci Cast Lead, pak nejde o nic jiného než jednostrannou umanutost, které ho mimo vší pochybnost diskredituje jako objektivního „soudce“ událostí souvisejících s operaci Protective Edge.

Ovšem nejen toto.

Pan profesor se zdiskreditoval také tím, že podle jeho mínění bývalý iránský prezident Ahmadínežád, známý svými extrémními protiizraelskými vyjádřeními, není antisemita, ale pouze provokatér. O jeho prazvláštním úsudku svědčí také jeho hodnocení Hamasu. Zatímco nejen podle Izraele a některých zemí Západu včetně USA, profesorovy vlasti Kanady, Austrálie nebo EU, ale také Egypta nebo Jordánska je Hamas teroristickou organizací, W. Schabas se zdráhá tento termín používat, a to ze zcela prazvláštního důvodu – prý by to představovalo předsudek, který by neblaze ovlivnil práci panelu.

Budeme-li si od počátku lhát, jakou hodnotu asi bude mít budoucí Schabasova zpráva. Stejnou, jakou měla předchozí Goldstonova, od níž se sám její autor (přesněji šéf tehdejšího vyšetřovacího panelu Richard Goldstone) zčásti distancoval. Přesněji od zjevných protiizraelských lží. (I proto panuje v Izraeli vůči podobným aktivitám OSN krajní nedůvěra.)

Členkou Schabasem vedeného panelu vyšetřovatelů měla být také Amal Alamuddinová, britsko-libanonská právnička, která je ovšem širšímu publiku známá více jako snoubenka herce George Clooneyho. Amal sice nabídku odmítla, nicméně ani o ní nelze hovořit jako o člověku zcela nestranném. Protože ale tuto práci dělat nebude, nemá smysl přinášet důvody, proč by ji dělat neměla. (Existuje podezření, že Amal by měla být půvabným maskotem tohoto panelu, kterýž by mu zajistil něco jako „holywoodskou publicistu“. To si myslí Hillel Neuer, výkonný ředitel nevládní organizace UN Watch zabývající se monitorováním počínání Spojených národů.)

Trojici doplňuje Senegalec Doudou Diene, expert na lidská práva. Jako mnozí jeho stejně zaměření kolegové (u nás aktivisté zabývající se romskou otázkou), postrádá i on elementární schopnost chápat rozdíly. V jeho případě jde o to, že obavy z islámu mohou být i legitimní a žádoucí, pokud jde o islámský extremismus a nemusí jít pouze o islamofobii, tedy obecně pojímané nepřátelství vůči islámu a muslimům. Hillel Neuer, kterého cituje server Jspacenews, říká, že D. Diene nedokáže rozlišovat mezi islamofobií a legitimními obavami z nárůstu islamistického extremismu. Dost závažný myšlenkový hanndicap.

Nabízí se otázka, zda člověk s takovýmto úsudkem je tím pravým nezávislým odborníkem pro zvládnutí (onoho nanejvýš problematického) úkolu, který si vytyčila Rada pro lidská práva OSN.

Nelze se proto divit negativnímu postoji Izraele ke Schabasovu panelu. Jak ve středu (13/8) řekl premiér Netanjahu:

Ať nejdřív navštíví (vyšetřovatelé OSN – pozn. L. S.) Damašek, Bagdád, Tripolis. Nechte je jet do Islámského státu, za syrskou armádou, za Hamasem. Tam, ne tady, najdou válečné zločiny. Místo toho, aby byly vyšetřovány útoky Hamasu na izraelské občany a jeho zneužívání obyvatel Gazy jako lidských štítů, místo toho, aby bylo vyšetřováno vraždění, kterého se dopouští Asad na syrských občanech nebo masakry Islámského státu vůči Kurdům, rozhodla se OSN přijít a vyšetřovat Izrael - jedinou demokracii na Blízkém východě, která jedná legitimně, když brání své občany před vražedným terorismem.

prof. Schabas ve vysílání izraelského programu Channel 2. V pozadí torontská CN Tower

... prof. Schabas ve vysílání izraelského programu Channel 2. V pozadí torontská CN Tower

prof. Schabas prozrazuje, kdo je jeho favoritem pro ICC: Netanjahu

... prof. Schabas prozrazuje, kdo je jeho favoritem pro ICC: Netanjahu

půvabná Amal Allamuddinová málem vyšetřovatelkou OSN

... půvabná Amal  Allamuddinová málem vyšetřovatelkou OSN

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...