ZPRÁVY

Zveřejněno: 14. 8. 2014 10:14 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Sankce, pomoc, neutralita, stíhačky, lodě a investice do obrany

Ministr zemědělství má pravdu. Pravdu má i Porošenko a konec konců i švýcarská vláda. Studená válka ve vzduchu a na moři. Polsko investuje do pobytu cizích vojsk.

Přiznám se bez mučení, že mě kritika sankcí vůči Rusku opravdu zlobí. Lidi, kteří je kritizují, dělím do dvou skupin. Jedni jsou na tom přímo zainteresovaní, jde jim o peníze. Druzí jsou prostě putinisté, kteří sankce kritizují z ideologických důvodů. A jsou šťastní, že se mohou zase za něco obout do EU.

První skupina nechápe, že se nic jiného dělat nedá. Teda kromě toho, nechat udělat Putina, co si zamane nebo hození atomové bomby na Moskvu. Druhá skupina to dobře ví.

Proto jsem rád, že se najdou politici, kteří se dovedou těmto kritikům postavit. Ministr zemědělství Jurečka má pravdu.

"Když pozoruji tu připodělanost z dopadu ruských sankcí na nás, tak děkuji, že naši předci v první polovině minulého století nebyli připodělaní.", říká a má za to mou podporu. Nebo jinak řečeno, lidi, kteří kritizují sankce EU proti Rusku, dělím na dvě skupiny. Na ty, kteří jsou "připodělaní" a na ty, kteří jsou naštvaní, že se jimi vysmívaná EU konečně se vzchopila a ukázala jim, že je taky schopná akce.

Pravdu má i ukrajinský prezident Porošenko, který nazývá ruskou humanitární pomoc pokrytectvím. Je to tak. Rusko vyvolá válku a pak do ní posílá humanitární pomoc? To je opravdu šílené. Já jsem někde četl, že Rusko je pyroman, která založil oheň, aby ho mohl hasit. Jediná účinná humanitární pomoc z Ruska by byla, kdyby Putin nařídil svým teroristům, aby složili zbraně. To by vyřešilo vše.

Nejlepší humanitární pomoc pro Donbas je vojenské vítězství Ukrajiny.

Ruské politiky už má svět opravdu dost. Dokonce i země, která se ze zásady do mezinárodně politických událostí nemíchá a tou je Švýcarsko. Zrušilo účast ruské letecké akrobatické skupiny v zemi s tím, že by to nebylo vhodné. Samozřejmě. Skupiny, které dělají reklamu agresorovi, nejsou vítány nikde.

Už jen proto, že západní piloti mají i tak dostatek příležitostí si prohlédnou ruská letadla. Letecké incidenty jsou stále častější. Ruské jaderné bombardéry testují připravenost stíhací obrany USA ve zvýšené míře. Jen v období od 28.7. do 8.8. pronikly do zóny letecké identifikace USA 16 krát. V té zóně mají veškerá letadla povinnost hlásit se leteckému řízení provozu hostitelské země a ruská letadla to v ani jednom případě neudělala.

Ke každému takovému narušiteli musí startovat stíhací obrana. Rusové takto provokují především na Aljašce a v Kanadě. Podle a anonymních zdrojů z velitelství protivzdušné obrany NORAD (které sídlí v místě, kde populární sci-fi seriál Hvězdná brána umístil základnu SGC) to dělají, aby otestovali americké schopnosti protivzdušné obrany a způsoby velení a řízení.

Incidenty se však množí nejen ve vzduchu, ale i na moři. Kanada poslala do Černého moře další válečnou loď a Rusové docela nedávno honili něco pod mořem, co měla být americká ponorka v jejich vodách.

Není tedy divu, že země, které myslí na svou bezpečnost se starají. Polsko se stále snaží o posílení přítomnosti NATO ve své zemi. Neříká, že zatím nevidí potřebu rozmístění vojáků NATO, ale tlačí na to. A nejen tlačí. Dokonce za to chce zaplatit. Polsko totiž hodlá pro vojáky NATO zaplatit nová letiště, přístavy, kasárny a muniční sklady.

Česko se už taky lepší, ale dovedete si představit, že by si nějaký český politik dovolil toto navrhnout? Pozveme si tady cizí vojska a ještě to zaplatíme?

Jsme sousední země a přesto, jako by každá byla stále ještě na jiné planetě.

V neděli 17.8.2014 od 19:30 se v Praze na Václavském náměstí koná Majdan. Akce proti opatrnému postoji České vlády proti narustající hrozbě Putina. Přijďte. Uvidíme se tam.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...