ZPRÁVY

Zveřejněno: 8. 5. 2014 20:42 Napsal Jan Rýznar
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Vděčnost Ruské federaci za osvobození v r.1945 - ano či ne?

Musím se přiznat, že mě velice zaujal novinový titulek:  Prezident Zeman se letos nezúčastní oslav Dne osvobození na ruské ambasádě. Objevil jsem jen na FB a v diskuzi bylo rozvíjeno pohoršení nad tím, že p. Zeman plete současnou politiku do vděčnosti za osvobození naší vlasti. Jak se k tomu postavit? Co je správně?

Moje zamyšlení bylo krátké. Nikoli Zeman, ale Rusové se z osvobození - tak jako i po celých 69 let - snaží vytřískat politický kapitál. Rusové nedávno zahájili promyšlenou operaci za rozšíření svých držav a byli by docela rádi, kdyby se všichni tvářili, jako že je vše v pořádku.

Jsou dvě naprosto odlišné věci - první z nich je poklonit se památce těch, kteří zemřeli za naši svobodu. A druhou - docela odlišnou věcí - je oficiální maškaráda na legalizaci posunů Ruských hranic směrem k nám.

Jsem hrdý na našeho prezidenta, že tyto dvě naprosto odlišné věci oddělil a těm, kteří se zasadili za naši svobodu se poklonil bez Ruských šovinistů na hoře Vítkově.

V této souvislosti je zcela na místě otázka, zda máme vůbec děkovat Rusům za naše osvobození.

Není důvod, cítit jakoukoli vděčnost Ruské federaci za naše osvobození v r. 1945.

Osvobození Evropy Rudou Armádou nebylo žádným altruistickým činem, ale tvrdým mocenským bojem o ovládnutí Evropy. Jak následně probíhal, víme všichni.

V této souvislosti jsem hrdý na našeho prezidenta -

jako první český prezident pojmenovává věci pravdivě.


"Podle prezidenta Miloše Zemana je nejen nutné si dnešní den připomínat, ale také vzpomínat, jak váleční veteráni dopadli – a to především ti, kteří za druhé světové války bojovali v Anglii. Připomněl generála Heliodora Píku, který se stal obětí komunistického teroru. Podle prezidenta Zemana byl zavražděn: „…protože i poprava může být formou vraždy,“ uvedl prezident."

Rudá armáda byla mocenským nástrojem komunistů, kteří následně na přímé rozkazy z Moskvy vytrvale decimovali památku, životy i důstojnost těch, kteří bojovali za naši svobodu v západních armádách.

Rusko se k památce Stalina hrdě hlásí - před pár lety si jej zvolili za druhého nejvýznamnějšího Rusa. Takovému národu žádná vděčnost nepřísluší.

A to nemluvím o Krymu a Ukrajině.

Ano, ukloním se před hrobem padlých rudoarmějců a velice rád obejmu jakéhokoli válečného veterána. Ale současné Rusko je takový maglajz a fujtajfl ..... a svým způsobem asi vždycky i bylo.

Současní pomatení Rusofilové, by si měli důrazně připomenout, že v Ruských pláních byl lidský život vždy bezcenný. Za cara, za Lenina, za Stalina .... a z velké míry i za Putina. Rozsah alkoholizmu v dnešním Rusku je toho dostatečným důkazem.

Za osvobození od fašistické diktatury děkujeme a jsme vděčni .... ale nikdy ne těm,

kteří k nám přitáhli se záměrem u nás vybudovat diktaturu druhou.

Je potřebné, nazývat věci pravými jmény. A navíc - pořádek dělá přátele.

P.S. Osvobodili nás Američané a Rusové. Ti amíci přišli s tím, že obratem odejdou .... s Rudou armádou to bylo docela jinak. Tohle je potřeba také konečně vzít v úvahu.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"