ZPRÁVY

Zveřejněno: 22. 8. 2014 16:50 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Komentáře k Ukrajinské krizi III

Citace několika českých autorů, kteří se zabývají Ukrajinskou krizí a dovedou zformulovat správný a morální postoj k situaci lépe než já. Díl 3.

Proč nám Rusové v roce 1968 poskytli bratrskou pomoc?, ptá se Martin Weiss. Protože slovo humanitární se tehdy ještě moc nepoužívalo.

Říka, že drzost ruského nápadu s humanitární pomoci do Luhanska je dech beroucí. Rusové posílají humanitární pomoc obětem konfliktu, který pomohli rozpoutat, zásobují ho zbraněmi, a kdyby chtěli, mohou ho snadno ukončit. Z toho co je známo, je dostatečně zřejmé, že se nejedná o obyčejný humanitární konvoj.

Na celé věc je nejnápadnější ruská schopnost mít iniciativu a přicházet s nekonvenčními kroky, říká dál. Je jasné, že něco takového by žádná západní země nedokázala. Nedisponuje tak centralizovanou mocí umožňující koordinovat různé mocenské složky a řídit tok informací, veřejné mínění by jí netolerovalo takové zneužívání mezinárodních humanitárních organizací a hlavně by nikoho v rozhodujících pozicích prostě nic takového nenapadlo.

 Na toto téma se opět vyjadřuje i Martin Fendrych. Poslední kousek se Putinovi opět vydařil, říká. Západní svět žil měsíc případem sestřeleného civilního boeingu, letu MH17. Ta tragédie Rusku uškodila. Značná část soudných lidí, také evropští a američtí politici, vnímala vinu ruské expanzivní politiky na tom děsivém neštěstí. Putin si poprvé vysloužil o něco tvrdší sankce.

Putin na Ukrajinu vyslal „humanitární konvoj“. Vojenské náklaďáky kamazy natřené na bílo. Podle zpravodajů je řídí bývalí ruští výsadkáři (poznají se podle tetování, které mají na těle), tedy speciálně vycvičení vojáci. Kamazy údajně vezou humanitární pomoc. Záběry televizí ale ukazují také skoro prázdné korby, kde je třeba jen pár krabic s mlékem.

Tahle kolona je návnada, po které jdou západní štiky. Ale i ruské lidové masy. V Rusku je „bílá kolona“ symbolem Putina mírotvůrce, Putina myslícího na nebohé Luhanské. Na Západě je bílá kolona velká hádanka.

Putin nechce, aby se dál probíral let MH17. Nedokázal svobodný svět přesvědčit, že boeing sestřelili Ukrajinci. (Možná ano, ale Moskva důkazy nepředložila. Navíc její tvrzení často selhávala. Třeba to, že let MH17 ukončily stíhačky Su-25. Ty by těžko mohly útočit deset kilometrů vysoko. A kdyby vystřelily raketu vzduch-vzduch, trup boeingu by zřejmě vypadal jinak, tvrdí experti.)

Západní, ale zřejmě i ruská, tedy putinovská média se soustředila na bílý konvoj. Jenomže zároveň s bílým konvojem jel zelený konvoj. Za bílým mírovým Putinem se skrývá zelený vojenský Putin. Ten konvoj s vysokou pravděpodobností (Rusové to vehementně popírají) projel z Ruska na Ukrajinu.

Ruský prezident zřejmě zkouší, jestli to s východem Ukrajiny půjde stejně hladce, jako mu to prošlo s Krymem. Protože na Krym už jsme v podstatě zapomněli. Že byl Krym Ukrajině ukraden, že byl proti mezinárodnímu právu vojensky obsazen, to už se dnes bere jako naprosto samozřejmý fakt. Zelený, nikoli bílý Putin obsadil Krym. Je jeho. Ovládl ho. V Rusku si na tom honí popularitu. Mnoho Rusů, jak popisují zahraniční zpravodajové třeba z Moskvy, nosí trika, na nichž je Krym a Putin. Zábor kusu cizího státu berou jako vítězství ruského impéria. Děs.

Druhá fáze – východ Ukrajiny – už tak hladce nejde. S povstalci, s bandity, tam bojuje ukrajinská armáda. (Ano, armáda podivná, částečně placená oligarchy, ale pořád ukrajinská.) Na sílu nyní Ukrajina odpovídá silou. Tentokrát už nejde kus státu ukrást tak hladce.

Rusko tvrdí, že žádný zelený konvoj na Ukrajinu nejel. Pozoruhodné ovšem je, že povstalci, které teď ukrajinská armáda tlačí ke zdi, oficiálně hlásí příchod čerstvých posil z Ruska.

V Rusku to má ruský prezident dobré – ovládá zdrcující většinu tamních hlavních médií. Trefil se do imperiálních snů velké části tamního obyvatelstva. (To začalo už onou neuvěřitelně, obludně předraženou zimní olympiádou v Soči.) Podle průzkumů má Putin podporu až 87 procent obyvatel. Věřit průzkumům není radno, ale slušnou většinu na své straně jistě má. Zatím.

Mimo Rusko, hlavně na Západě, si vede hůř. Bílý konvoj funguje v Rusku, ale ne na Západě. Což nic nemění na tom, že pozornost od MH17 odvedl.

Tak tedy Fendrych popisuje aktuální situaci na Ukrajině a opak dochází k následujícím závěrům: "Je velmi důležité, že se Putinovi nedaří zabrat východ Ukrajiny tak lehce, jako se mu povedlo uloupit Krym. Rozstřílená zelená vojenská kolona je Putinova prohra. Sestřelení MH17 je taky jeho prohra – ukazuje, jaké důsledky má jeho ukrajinská expanze.

I poslední kolo sankcí je Putinova prohra (ačkoli český vicepremiér Andrej Babiš říká, že „smysl nemají“ a že „nic nepřinesly, nic nepřinesou“. Babiš mluví jako Fico a Orbán, ale jiní evropští státníci, ti klíčoví, podobně pošetilý postoj nesdílejí. A tvrdé sankce mají smysl, tvrdě zasáhnou ruskou ekonomiku."

A teď to nejdůležitější, důvod proč pana Fendrycha tak obsáhle cituji:

Ukazuje se den ze dne víc a víc, že Putin není mírotvůrce, ale válkotvůrce. Kdo podporuje Vladimira Putina, podporuje přesně takové hrůzné následky.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...