ZPRÁVY

Zveřejněno: 22. 8. 2014 9:51 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

To by mě zajímalo, kde udělali soudruzi z Moskvy chybu?

Ukrajinská vlajka nad Moskvou. Ruské vedení poněkud podcenilo sílu západních sankcí. Francie začíná hrozit nedodáním Mistralů.

Putinova politika ponižuje Rusko. A teď to nemyslím tak, že jeho nacionalistická propaganda dělá z Rusů hlupáky, kteří jsou pro smích celému svět. Nemyslím tím, že se Rusko dostává morálně na úroveň KLDR. A nemyslím tím to, že ruští politici lžou jako druhořadí dealeři pojišťovacích smluv.

Dnes mám na mysli něco jiného. Před putinskou agresí neměl nikdo potřebu ztrapňovat Rusko, tak jak se to dnes podařilo někomu, kdo na jeden ze známých moskevských věžáků vyvěsil ukrajinskou vlajku. Je to taková light verze přistání německého pilota na Rudém náměstí. A Rusko si může být jisté, že takové ztrapňovací akce se budou množit. Protože potřeba zesměšnit papírového obra se stále zvyšuje.

Úplně výborné rovněž je, že tu ukrajinskou vlajku v Moskvě nepověsilo žádné ukrajinské komando, ale Rusové sami. Tihle Rusové ponížili svůj režim, ale sami se povýšili.

To ti druzí Rusové, ti, kteří svou zemi řídí, v čele s Vladimírem Putinem, ti pokračují v ponižování sebe samých vesel dál. Tady se zdá, že Putin uvěřil vlastním lžím, což je u diktátorů docela častá nemoc. Trochu zapomněl na to, že Rusko už dávno není Sovětský svaz.

Krym si připojením k Rusku vůbec nepomohl. Zásobování a doprava tam váznou. Krym požaduje po Moskvě, aby mu povolila dovážet potraviny z Ukrajiny. Krym je závislý na Ukrajině, co se týče elektřiny a vody a stačilo by mu vypnout kohoutky. Jediné povrchové spojení Krymu s Ruskem je kerčský trajekt, kde se tvoří dlouhé zácpy a dochází tam k násilí mezi čekajícími.

V Moskvě zavřeli čtyři McDonaldy, ale prý to se sankcemi nesouvisí. Je to jenom taková náhodička. Rusko se však pomalu odvrací od západních dekadentních stravovacích návyků ke svým tradičním hodnotám. Vodce a hladu, chtělo by se říct. Je to přesně jak jsem říkal. Ruská propaganda začíná dělat z amerických hamburgerů nevlasteneckou imperialistickou záležitost. Tím si putinský režim pomalu podřezává větev, protože přece dobře víme, že konzumní referendum takové režimy likviduje. Pamatujete to, ne? Coca cola, špatně dabované filmy na videu, časopisy Burda a Bravo. To všechno byl občan tábora míru a socialismu vyměnit za šťastné zítřky. Já do McDonalda chodím nerad, ale dovedu se představit, že Rusové začnou brzy vzpomínat na ty zlaté časy, kdy měli ty dobré hamburgery. Ne, tohle Putin nedá. Až půjdete příště pro ten hnusný hambáč, vzpomeňte se na chudáky Rusy. Oni už s tím brzy přestanou a hamburger od McDonalda bude jen idealistickou připomínkou dobré minulosti.

Ruská vláda zjistila, že to se svým hrdým odmítnutím západních potravin trochu přehnala. Otázka je jestli to udělali bezmyšlenkovitě nebo to udělali proto, že nic jiného v rukávu nemají. Každopádně teď už vědí, že to byla chyba a některé zákazy uvolňují. Jedná se zejména o speciální potraviny, jako je mléko bez laktózy.

Ale zdaleka se nejedná jen o potraviny. Sankce jsou uvaleny na technologickou podporu ropného průmyslu a díky tomu klesá cena ruské ropy, což Rusko ekonomicky poškozuje. A poškozen už je i automobilový průmysl.

Svobodná média v Česku lkají nad sankcemi a proruští politici se k tomu sborově přidávají. Ve chvíli, kdy píšu tento článek, poslouchám tiskové konference Miloše Zemana a tripartity a oni opravdu veřejně všichni kritizují sankce EU, které jsme součástí. Tato kritika je totálně nesmyslná. Je to stupidní populismus, protože tihle lidé dobře vědí, že si tím naženou body popularity. A to co dělá Rusko jim je ukradené, hlavně, aby měli body.

Tyhle hlasy nesmí být vyslyšeny. Protože navzdory tomuto kvičení je realita taková, že se sankce a proti sankce se u nás a v EU nijak neprojevily, zatímco ruskou ekonomiku narušily v řádu dnů. Jasně se ukazuje, že v hospodářské válce je EU proti Rusku supervelmocí a Rusko je Somálsko. Je potřeba toho tupého a nemocného obra pořádně zmáčknout. Až chcípne.

Další vzkaz vysílá Rusku Francie. Po dlouhém mezinárodním tlaku, začíná Hollande vyhrožovat Putinovi, že mu nemusí ony dvě lodě, které mu ve Francii staví, dodat. Já si sem jistý, že až tady situace dospěje. Jsem ochoten se vsadit, že Francie do Ruska nakonec Mistraly nedodá. Třešnička na dortu zaslouženého ponížení.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...