ZPRÁVY

Zveřejněno: 3. 9. 2014 13:27 Napsal Lubomír Stejskal
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Mýlíte se, doktore

• Webový portál Českého rozhlasu informoval v úterý 2/9 o trablech dermatologa dr. Chamíse Isího, který se chystal na odbornou konferenci do Malajsie.

Jeho minipříběh popisuje zpravodaj ČRo na Blízkém východě Štěpán Macháček v článku „Týden po skončení bojů Palestinci v Gaze uvolnění blokády nepociťují, ani mu moc nevěří“.

Ano, jde o obrázek života všedního dne v Pásmu Gazy. Doktor Isí získal povolení jet do Egypta na káhirské letiště. Na hraničním přechodu Rafah, který vede z Pásma nikoli do Izraele, ale do Egypta, přesto narazil. Policisté Hamasu ho na druhou stranu nepustili, neboť „se to bude muset domluvit s Egypťany“. Vrátil se tedy autem domů, poslal fax a za sto dolarů let přebukoval na příští den, kdy se opět vypravil na přechod Rafah. Tam po pěti hodinách čekání slyšel: „Je nám líto, přijďte zítra.“

Zklamaný se tedy vrátil a nechal se slyšet: „Tímto postupem tady úřady vytvářejí extremizmus a dělají z lidí agresivní bytosti. I z umírněných lidí se tak stávají radikálové.“ Jeho rozhořčení se dá lidsky pochopit. Musíme se ale ptát. Co má s jeho problémem společného Izrael? Přechod Rafah je záležitost gazsko-egyptská, komplikace mu nezpůsobila izraelské pohraniční policie, ale policie vládnoucího Hamasu. Nevíme přesně, proč nebyl přes hranici puštěn, když měl povolení k cestě do Káhiry. Můžeme se jen domnívat, co je možným důvodem. Egyptská strana, která se na své straně hranice potýká s islamistickým povstáním a teroristickými aktivitami, jejichž kořeny sahají až do Pásma, otevírá přechod Rafah pouze sporadicky – rozhodně nefunguje non stop, jakkoli by si to Hamas přál.

Rozzlobený doktor Izí nicméně uzavírá: „Vinu na tom (že se z umírněných lidí stávají radikálové) mají všichni – palestinské, egyptské i židovské úřady.“

V tom se ovšem pan doktor mýlí.

Především: na tom, že nemohl včas odletět z Káhiry do Malajsie, nenese žádnou vinu Izrael. Skutečnost, že pohraniční režim Pásmo – Egypt a Pásmo – Izrael je takový jaký je, není způsobeno ničím jiným, než teroristickými aktivitami Hamasu, který v Pásmu (spolu)vládne – to je nutné zdůraznit. Nejde o žádné podzemní partyzánské bojůvky, ale o (dnes spolu)vládnoucí hnutí (donedávna v Pásmu výlučně vládnoucí). Má politickou moc, ale také odpovědnost za to, co se v oblasti děje.

Řešení je přitom velice prosté. Klíč drží v rukou Hamas. Kdyby se zřekl terorismu a uznal právo Izraele na existenci, byla by nejpodstatnější část problému vyřešena. Právě to by otevřelo hraniční přechody a uvolnilo nynější blokádu. Nic takového ovšem není na pořadu dne, protože Hamas jedno ani druhé z principu neudělá. V tom případě múže pan doktor Isí žehrat pouze na ty, kdo v Pásmu, potažmo palestinskoarabské samosprávě vládnou. Na koaliční kabinet Fatah - Hamas.

Hovoříme-li o koaličním kabinetu Fatah – Hams, nelze nepřipomenout něco, co silně zavání dvojím metrem ze strany Evropské unie. A porovnat ho s postojem Izraele.

Když se v roce 2000 Haiderova krajně nacionalistická strana FPÖ stala součástí rakouské vládní koalice, vyhlásila EU vůči Vídni diplomatické sankce. Izrael šel ještě dál a ze země odvolal svého ambasadora. Tehdejší izraelský prezident Ezer Weizman k tomu řekl: „My, kdo jsme trpěli víc než jiné národy, polovina našeho národa byla ztracena, musíme reagovat jinak než ostatní země, a cokoliv, co čpí rasismem a antisemitismem.“

Čas pokročil, situace se nicméně opakuje. Evropskou unií štědře sponzorovaný Fatah (klíčová součást organizace PLO) uzavřel dohodu nikoli pouze s nacionalisty, ale rovnou s teroristy. Pro Izrael to znamenalo jediné: konec jednání s palestinskoarabskou stranou o mírovém uspořádání, neboť s teroristy, nota bene s těmi, kdo programově usilují o vaší likvidaci takováto vyjednávání vést nelze.

Jak zareagovala EU, která sama považuje Hamas za teroristickou organizaci? Zatímco vstup Haiderovy strany do koalice v Rakousku vadil (právem), nezdá se, že by Bruselu nějak zvlášť vadilo sepětí Fatahu s Hamasem (ač by mělo vadit neskonale víc, neboť srovnávat Haidera tehdy a Hamas dnes nelze ani při té nejvyšší míře fantazie).

Je nebo není to důkaz použití bruselského dvojího metru?

Převzato se svolením autora z jeho blogu lubomirstejskal.blog.iDNES.cz

Vyhledávání

Dnešní den v historii

28.března 1592 se narodil pedagog a filozof Jan Amos Komenský

28.března 1938 vyzval Hitler vedení Sudetendeutsche Partei, aby československé vládě kladlo nepřijatelné požadavky.

28.března 1898 byl zaveden do výzbroje legendární francouzský kanon Canon de 75 Modele 1897.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...