ZPRÁVY

Zveřejněno: 10. 11. 2014 18:48 Napsal Lubomír Stejskal
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Referendum po ajatolláhovsku: Licoměrnost k pohledání

Nejnovějším mediálním hitem je „devítibodový plán na zničení Izraele pomocí referenda“, který se dnes (10/11) objevil také na českých serverech. Ve skutečnosti jde o soubor devíti „klíčových“ otázek a odpovědí, který byl zveřejněn na anglickojazyčné twitterové stránce íránského duchovního vůdce ajatolláha Chameneího (viz obr. 1).

Nebudu opakovat již napsané, pouze si dovolím přičinit několik poznámek.

Ajatolláh navrhuje likvidaci Izraele pomocí referenda, neuvádí však to podstatné: alfou a omegou každého lidového hlasování je otázka. O té se však v jeho materiálu nepíše ani slovo. Pomiňme další aspekty této fantasmagorie: kdo vlastně by referendum organizoval, kdo by ručil za to, že jeho výsledek bude realizován a tak dále.

Všimněme si jednoho pozoruhodného aspektu ajatolláhovské logiky. Sajjidu A. Chameneímu patologická nenávist vůči Izraeli nejspíš zcela zatemnila mozek.

Navrhuje totiž, aby se referenda zúčastnili všichni původní obyvatelé Palestiny včetně muslimů, křesťanů a Židů, ať jsou kdekoli, tedy i mimo Palestinu. Ptejme se tedy: Je „původním obyvatelem Palestiny“ Arab, jehož rodiče se sice v historické Palestině narodili, ale on už nikoli? Dejme tomu, že by se takový Arab narodil v Bejrútu a přestěhoval by se do Jericha, který je dnes součástí Palestinskoarabské autonomie. Mohl by se tento člověk hlasování zúčastnit? Troufnu si tvrdit, že v duchu Chameneího návrhu ano. Současně by však měla být zakázána účast Židům, kteří se do Palestiny přistěhovali z jiných zemí. Jde tedy o klasický „Mnichov“. Tehdy se také rozhodovalo o Československu, ale zástupci pražské vlády seděli kdesi v předpokoji a pokorně čekali na výsledek. Dle dnes již klasického sloganu „o nás bez nás“.

Pojďme ale dál. Ajatolláh jaksi zapomněl na to, že židovští imigranti jsou také potomci „původních obyvatel Palestiny“, odkud byli v historii vyhnání či donuceni ji opustit (nechť si přečte starověké dějiny izraelského národa). Mohou-li se tedy referenda zúčastnit Arabové, kteří se v historické Palestině nenarodili (potomci těch, kdo se tam narodili), proč ne také Židé, jejichž předkové se rovněž v Palestině narodili, ač oni sami nikoli.

A dále: Mohli by se referenda zúčastnit Židé, kteří, třebaže potomci imigrantů, se v Palestině narodili? Ať už v době mandátní správy, jako prezident Reuven Rivlin, nebo po vzniku Izraele, což se vztahuje na premiéra Benjamina Netanjahua? Pokud je „původním obyvatelem Palestiny“ ten, kdo se na tomto historickém území narodil, pak samozřejmě jak Arab, tak Žid – bez ohledu na to, kde se narodili jeho rodiče. Není-li tomu tak, pak kdo splňuje nárok na to být zařazen do kategorie „původní obyvatel Palestiny“? Jenom ten, koho určí autor myšlenky uspořádat takové (pseudo)referendum?

Zeptám se jinak: můj otec se narodil v Polsku, jakož i řada jeho předků – až do začátku 19. století. Já jsem se narodil v českých zemích. Jsem, nebo nejsem jejich původní obyvatel? Měl bych být z podobně organizovaného hypotetického referenda u nás vyloučen jenom proto, že jsem syn přistěhovalců, přesněji navrátilců? Vždyť dávní předci mých předků, takto Češi, se také narodili a žili v českých zemích. Stejně tak dávní předci Židů, v Palestině narozených potomků imigrantů do Palestiny, se rovněž narodili a žili na území historické Palestiny.

Tak jak to tedy je?

Nalijme si čistého vína: je to samozřejmě jasné jako slunce nad vymetenou teheránskou oblohou. Toť vzor demokracie po muslimsku: nehodící se škrtneme a máme tu referendum, jehož výsledek je předem znám. Je to ale fiškus, ten ajatolláh. Naštěstí jeho „návrh“ nemá hodnotu ani kusu papíru, pokud byste si ho jako já vytiskli k prostudování.

Jedno ale musíme Chameneímu přiznat. Na to, aby někdo rafinovaně zneužil lidového hlasování, vrcholného demokratického instititu, k něčemu tak mrzkému a podlému, jako je likvidace demokratického státu, tak to už musí být persona disponující mimořádnou dávku nenávisti, cynismu, opovážlivosti, arogance a fanatismu. A přitom se tváří jako lidumil: My přece nechceme zahnat Židy do moře, my jejich stát vykořeníme demokraticky.

Odpornější licoměrnost aby člověk pohledal. Nejhorší na tom je, že to jeden  z nejmocnějších mužů významné blízkovýchodní země myslí naprosto vážně.

Izrael

 

Převzato se svolením autora z jeho blogu lubomirstejskal.blog.iDNES.cz

 

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"