ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 20. 5. 2014 8:00 Napsal Pavel Sláma
Nadřazená kategorie: Waffen-SS Kategorie: Ostatní německé jednotky Waffen-SS

SS Heimwehr Danzig

Němečtí vojáci na pochodu

V červnu 1939 Senát Danzig Freistadt (Svobodného města Gdaňsk) volal po vytvoření domobrany (Heimwehr) a Himmlerovi dobrovolníci ji vytvořili. Vybral III./SS-Totenkopf Standarte 4 Ostmark v Berlíně jako základ pro SS-Heimwehr Danzig. Velel mu SS-Obesturmbannführer Götze a přesun do Gdaňsku začal okamžitě.

Himmler k němu také přidal SS-Totenkopf Panzer-Abwehr Ersatz(?)-Sturm (protitankovou výcvikovou rotu). Posílen 500 gdaňskými dobrovolníky měl Heimwehr Danzig asi 1.550 mužů, kteří byli zařazeni do Waffen-SS 18. srpna 1939. Měl strukturu posíleného pěšího praporu se 4 střeleckými rotami (Schützen-Stürmen), kulometnou rotou, rotou polních děl, dvěma protitankovými rotami a ženijní četou. V polském tažení bojoval pod velením Eberhard Polizei Brigade v Gdaňsku a Westerplatte. Během bojů ztratil asi 50 mužů v boji. Po skončení tažení byl začleněn do nové SS-Totenkopf Division. Většina jednotky zformovala II. a část III./SS-Totenkopf Infanterie Regiment 3, ale z protitankové roty byly zformovány kádry pro protitankové prapory a dělostřelecké pluky dalších divizí. Tradice SS-Heimwehr Danzig byly převzaty III./Schützen-Polizei-Regiment 3 z SS-Polizei-Division, ačkoliv mezi nimi neexistovalo žádné spojení. 

Velitel: SS-Obersturmbannführer Götze
5.1933: 23.: NSDAP vítězí v Gdaňsku s 50,2 % hlasů.
1937: Všechny opoziční strany v Gdaňsku zakázány, přibývají hlasy volající po připojení k Říši.
10.1938: III. Battalion, 4. SS-Totenkopf Regiment zformován v Berlíně.
5.1939: Gdaňsk poskytuje dobrovolníky pro Totenkopf, někteří jsou posláni do Berlína, další podstupují polovojenský výcvik v komplexu budov Gdaňsk-Matzkau, později věznici Waffen-SS. Mnoho z nich je již členy SA, Allgemeine-SS, Hitlerjugend nebo NSKK . III. Battalion, 4. SS-Totenkopf Regiment tajně přidělen k službě v Gdaňsku.
6.1939: III. Battalion, 4. SS-Totenkopf Regiment, plus protitanková demonstrační rota z SSTK přijeli do města jako "turisté" nebo SS "sportovní kluby". Uniformy a zbraně jsou skryty po přivezeny do města po malých dávkách. Polský tisk podává zprávy o pašování zbraní z Německa do Gdaňsku.
7.1939: Gdaňský senát oficiálně vytváří Heimwehr pod kontrolou RFSS Himmlera.
21.: Gdaňský studentský aktivista Blume z Danzig-Langfuhr Technische Hochschule je zatčen pro verbování studentů do Heimwehr.
8.1939:

Gdaňský senát jmenuje NSDAP Gauleitera Alberta Forstera hlavou města.
18.: Před davem 50.000 lidí přijímá jednotka standardu. Gauleiter Albert Forster říká:

"Vlajka, která se vlní a třepotá před vámi, věští vítězství..Buďte si jisti, že svastika, symbol světla a slunce, navždy bude vlát před německým lidem v budoucnu."

Nato velitel Götze odpověděl:

"Nechceme tu být pro parádu. Chceme bojovat...za to, co je pro nás svaté..budeme tam, kam nás Führer pošle. Zůstaneme a neklopýtneme.

Zprávy United Press International (UPI) hovoří o rostoucí militarizaci Gdaňsku. Britský premiér Chamberlain říká ve sněmovně, že zprávy jsou přehnané.

31.: Jednotka uvedena do pohotovosti.

9.1939: 1.: Německo napadlo Polsko – začíná válka.
Oddíl z SS-Heimwehr Danzig útočí na polské vojáky v gdaňském poštovním úřadě spolu s obrněnými auty gdaňské policie. Poláci kapitulují až poté, co gdaňští hasiči napumpují do budovy plyn. Další oddíl útočí v Dirschau, aby dobyl most přes Vislu, ale je odražen s 26 mrtvými. Německá bitevní loď Schleswig-Holstein ostřeluje Westerplatte. Útok pozemní jednotky Kriegsmarine selhal, vojáci SS-Heimwehr Danzig jsou požádáni o asistenci.
2.: Westerplatte bombardováno Luftwaffe.
6.: Heimwehr Danzig útočí na polské pozice ve Westerplatte.
8.: Polská posádka Westerplatte kapituluje.
9.: SS-Heimwehr Danzig masakruje 33 polských civilistů v Kzaizki.
9. – 12.: Heimwehr rozdělen, jedna skupina útočí na Eichenberg ze severu, další je částí Gruppe Eberhardt a útočí na Gdingen. Hlavní polská linie odporu na pobřeží je umístěna na "Oxhöfter Kämpe" – v Gdaňské zátoce mezi Oxhöt a Gdingen.
12.: Polský odpor na Oxhöfter Kämpe zlomen.
26.: Jednotka se vrací do Gdaňsku.
29.: Jednotka se zúčastní přehlídky v Gdaňsku. Heimwehr Danzig je rozpuštěn a vojáci přesunuti do Dachau do SS Infanterie Regiment 3 (později 6. SS-Panzergrenadier-Regiment Theodor Eicke) v 3. SS Division. 
10.1939: Polští armádní důstojníci z gdaňské pošty jsou odsouzeni a popraveni jako partyzáni, protože nenosili vojenské uniformy.
10.: Polsko kapituluje, bývalí členové Heimwehr Danzig obdrželi čestný odznak.

7.1939

Staff

  • 1. Schützen Kompanie (SS-Hauptsturmführer Thier)
  • 2. Schützen Kompanie (SS-Obersturmführer Bredemeier)
  • 3. Schützen Kompanie (SS-Hauptsturmführer Braun)
  • 4. Schützen Kompanie (SS-Hauptsturmführer Urbanitz)
  • 5. Schützen Kompanie (SS-Hauptsturmführer Baier)
  • 13. Artillerie Kompanie (SS-Hauptsturmführer Schulz)
  • 14. Panzerjager Kompanie (SS-Hauptsturmführer Steiner)
  • 15. Panzerjager Kompanie (SS-Obersturmführer Leiner)

Vyhledávání

Dnešní den v historii

17.května 1742 – Bitva u Choustnic. Pruská vojska zde zvítězila nad rakouskými. Pruský král využil toho, že některé státy neuznávají (Bavorsko) pragmatickou sankci a chtěl získat od Rakouska Slezsko.

17.května 1917 byl zveřejněn Manifest spisovatelů, který vyzýval české poslance v říšské radě, aby obhajovali české zájmy nebo se vzdali mandátů. Manifest podepsalo 222 českých spisovatelů a kulturních činitelů.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi