ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 3. 8. 2012 19:22 Napsal Zuzana Lukšová
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: OSOBNOSTI

Václav III.

(* 6.10. 1289, vládl 1305 – 3.8. 1306)

Václav II. zanechal mezi svým četném potomstvem pouze jednoho jediného následníka trůnu – byl jím druhorozený syn Václav, poslední Přemyslovec, který spatřil světlo světa dne 6. října 1289. Tento panovník, ač žil pouhých sedmnáct let, činil si nároky na tři velká středoevropská panství – Uhersko a po smrti Václava II. i Čechy a Polsko. Uherským králem byl zvolen již jako dvanáctiletý. Dne 27. srpna 1301 byl korunován svatoštěpánskou korunou a přijal jméno Ladislav V..

Ladislav V., tedy český Václav III.,se ale brzy octl v nezáviděníhodné situaci. Papež, který nesouhlasil s volbou mladého Přemyslovce, vynaložil veškeré prostředky na to, aby Václava III. z Uherska vyprovodil. Využil k tomu též Římem nepovolenou volbu Václava II. Polským králem a postavil českého a polského vladaře před nelehké rozhodnutí: Buď jeho syn opustí Uhersko, nebo se on může rozloučit s Polskem. Situaci v Uhersku ještě ztěžoval další z kandidátů svatoštěpánské koruny, Karel Robert z Anjou, který se dokonce pokusil o dobytí Budína, sídla Václava III.. Tah sice nebyl úspěšný, ale měl vliv na konečné papežovo rozhodnutí. Ten uvedl oficiálně roku 1303, že na Uhersko má větší nárok Karel Robert.

Pak se již Václav III. nemohl dlouho udržet, i přes pomoc z rodných Čech. Tato pomoc však nebyla nijak vydatná, Václav II. měl co dělat, aby udržel to, co měl. Tedy v létě 1304 mladý Přemyslovec opustil navždy Uhersko. Ale ani pak si Václav II. neužil klidu. V červnu roku 1305 zemřel jeho otec Václav II.. Václav III. se pak v říjnu narychlo oženil s Violou Těšínskou, ale bylo mu to vyčítáno, neboť nevěsta nepocházela z dostatečně významného a bohatého rodu.

Mezitím se začala hroutit situace v Polsku. Václav III. se tam pokusil uplatnit svůj panovnický nárok a sebral k tomuto účelu v Čechách zemskou hotovost. Přípravy se velmi protáhly, a tak se mohl vydat na cestu až v červenci 1306.Než ale mohl cokoliv podniknout, byl 3.8.1306 v Olomouci zavražděn neznámým vrahem.

Tím vymřel český panovnický rod Přemyslovců po meči. Po této události nastaly v zemích koruny České tři roky plné chaosu, zmatku a bojů, než svatováclavskou korunu získali Lucemburkové.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"