ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 23. 1. 2021 11:11 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: OSOBNOSTI

Miguel Grau Seminario (1834-1879)

Miguel Grau Seminario

Miguel Grau Seminario, celým jménem Miguel María Grau Seminario, se narodil 27. července 1834 v peruánském městě Paita. Je to nejznámější peruánský námořní důstojník. Byl znám jako el Caballero de los Mares což znamená Džentlmen moří, pro svoje zacházení s poraženými nepřáteli. Získal si respekt doma i u nepřátel. Účastnil se občanské války v Peru probíhající v letech 1856-1858, První tichomořské války a Druhé tichomořské války. V Druhé tichomořské válce už stálo Peru proti Chile přestože v předchozí válce společně bojovali proti Španělsku.

Miguel Grau studoval námořní školu. Poprvé se vypravil na moře v devíti letech na obchodní lodi plavící se do Kolumbie, ta se ale cestou potopila. To ho přesto neodradilo od studií a službě na obchodních lodích, kde sbíral zkušenosti.

V roce 1853, ve věku 19 let, opustil obchodní loďstvo a stal se důstojnickým kandidátem peruánského námořnictva, kde si získal vynikající profesionální pověst. V roce 1864 byl vyslán do Evropy, aby dohlížel na stavbu lodí pro Peru. O rok později byl se skupinou důstojníků uvězněn, protože nesouhlasil s najmutím vrchního velitele peruánského námořnictva ze zahraničí. Později byl propuštěn. V roce 1868 byl povolán do námořnictva a jmenován velitelem obrněné lodi Huáscar.

Huáscar (1865)

Huáscar (1865)

1. června 1874 se stal velitelem flotily peruánského námořnictva jako kapitán. V roce 1876 byl zvolen kongresmanem za své domovské město Paita. Dodnes je jeho místo zachováno v kongresu a jeho jméno ja voláno na začátku každého zasedání a je ohlášen jako přítomen všemi kongresmany.

Když začala Druhá tichomořská válka, tak už nestálo Peru a Chile pospolu jako spojenci, ale postavili se proti sobě. Spojencem Peru byla tentokrát Bolívie. Miguel Grau působil jako kapitán obrněné lodi Huáscar a velitel peruánského námořnictva. Narušoval zásobování Chile a poškodil, zajal nebo zničil několik jejich plavidel. Také útočil na přístavní zařízení. Těmito akcemi šest měsíců bránil zahájení invaze Chile za což obdržel hodnost kontraadmirála.

Huáscar (1865)

V bitvě u Iquique poté, co Huáscar potopil chilskou korvetu Esmeralda tím, že do ní narazil a potopil jí klounem v přídi Huáscar, nařídil záchranu přeživších námořníků z potopené lodi. Také v dopise vyjádřil soustrast vdově po svém protivníkovi, kterým byl Arturo Prat.

Bitva u Iquique

Bitva u Iquique

V přístavu Antofagasta požádal posádku lodi Matias Cousiño, aby jí opustila, než zahájí palbu. Když se objevily válečné lodě Chile Blanco Encalada a Almirante Cochrane, tak svou kořist poškodil a podařilo se mu uniknout. Úcastnil se také zajetí parníku Rimac, převážející jezdecký pluk armády Chile. Rimac byl pronásledovaný dřevěnou korvetou Union a když se zapojil Grau se svou obrněnou lodí Huascar, tak se transportní loď raději vzdala. To byla pro Chile značná rána a velitel jejího námořnictva musel rezignovat.
Miguel Grau Seminario zemřel v bitvě u Angamosu 8. října 1879 po zásahu dělostřelbou z lodi Almirante Cochrane. Tehdy se jeho Huascar střetl se čtveřicí lodí Chile a po těžkých ztrátách byl zajat. Jeho ostatky byly pochovány s vojenskými poctami v Chile. Do Peru byly vráceny až v roce 1958. Nyní spočívají v Escuela Militar Naval del Peru ve městě Callao v podzemním mauzoleu. V roce 1967 byl posmrtně jmenován velkoadmirálem.

Huáscar (1865)

Huáscar (1865) bitvě u Angamosu

Jsou po něm pojmenovávány lodě peruánského námořnictva.

Huáscar (1865) se zachoval od dnešní dnů v Chile. V letech 1951-1952 byl zrestaurován do podoby z roku 1897 a od té doby slouží jako muzejní loď.

Huáscar (1865)

Huáscar (1865) v roce 2005

Související články:

BAP Almirante Grau (1906) a toto jméno v peruánském námořnictvu
Almirante Grau: Poslední dělový křižník světa

Založeno na článku z anglické Wikipedie.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.května 1635 – Francie vstoupila do války proti Habsburkům

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi