KULTURA

Zveřejněno: 12. 6. 2011 18:31 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: AKCE, VÝSTAVY

Exteriérovou výstavu fotografií WINTONOVY VLAKY v Londýně zničila vichřice

Praha 24. 5. 2011 - Výstava „Wintonovy vlaky“ byla v sobotu 21.5.2011 slavnostně zahájena v Praze a současně v Londýně. Obou vernisáží se zúčastnili vzácní oficiální hosté, generálního partnera výstavy, Ministerstvo obrany, reprezentoval na vyšehradském shromáždění ministr Alexandr Vondra, v Londýně se se svými "dětmi" přišel pozdravit, a své 102. narozeniny oslavit sám Sir Nicholas. Pak se ale Londýnem prohnala vichřice (dle oficiálního vyjádření BBC místy dosahující rychlosti větru až 112 km/hod) a neušetřila ani okolí nádraží Liverpool Street Station. Výsledek tohoto poryvu, nejspíš spojeného s výbuchem islandské sopky, byl bezútěšný - značná část panelů byla nenávratně poškozena a výstava musela být pouhý 1 den po svém zahájení demontována.


Producentka Olga Menzelová Kelymanová k celé situaci říká: " Zahájení a emoce spojené se setkáním Nickyho s děmi a ostatními hosty, kterých se sešlo několik set, byly velmi silné. Na koktailu, který pořádal velvyslanec Micheal Žantovský ve své překrásné rezidenci, v Hempsteadu, panovala skvělá nálada, Sir Nicholas hýřil roztomilostmi a celý tým si v noci oddychl s pocitem dobře vykonané práce a šťasten, že se vše tak vydařilo. V neděli ráno jsme se všichni společně vydali na nádraží, abychom si konečně výstavu v klidu prohlédli a pokochali se. Nikdo si nedovede představit, jak jsme se cítili, když jsme spatřili dílo zkázy," popisuje své pocity Olga Menzelová a pokračuje: "Značná část stojanů byla pokácena a zničena, přestože je výstavní systém velmi masivní a byl několikanásobně jištěn. Některé obrazy byly poškrábány a perforovány. Vichřice, která, jak jsme se dozvěděli, je v této roční době nevídaná, a kterou místní nazývají "high winds" udeřila ráno. Krátce, ale zato velmi masivně. Bishopesgate, náměstíčko u jednoho z hlavních vchodů, je z obou stran uzavřeno mezi dvěma výškovými budovami, které zřejmě sehrály roli jakéhosi komínu. V této pro nás doslova tragické situaci, nás ale velmi potěšila sounáležitost lidí, kteří za námi chodili a přáli nám štěstí při opravě výstavy, vyjadřovali svoji účast a vždy nás ujišťovali, že výstava je báječná, a že ji musíme nechat opravit a znovu v Lonýně instalovat...."

 

paní Liz Midwinter, titulní strana Winton scrappbook, ona sama je dívkou vpravo dole

Z pozice generálního partnera okomentoval vzniklou situaci ministr  obrany Alexandr Vondra takto:
"Tato výstava je svým celospolečenským přesahem natolik unikátní, že i přes rozmary počasí v Londýně pokračuje ve svém poselství, které dokumentuje hrůzy holocaustu a hrdinský čin sira Wintona. Vedení města Londýna, ale i všichni partneři výstavy, ministerstvo obrany ČR nevyjímaje, učiní vše potřebné k obnovení londýnské části výstavy."

Tisková mluvčí výstavy M. Šebestová dodává: "Jsme velmi vděčni řadě lidí, kteří nám pomohli radou i konkrétníém řešením. Jedním z nich byl starosta městské části Londýn, Michael Bear, který se také účastnil koktejlu u velvyslance. Díky jeho pomoci se již v současné době hledá náhradní místo pro instalaci opravené výstavy. Také velvyslanec M. Žantovský nám velmi vyšel vstříc, zařídil převoz obrazové části expozice a její dočasné uskladnění na ambasádě. V neposlední řadě nelze opomenout naši "dobrou vílu", Lady Milenu Grenfell Baines, jednu z Wintonových dětí, která nám vždy velmi účinně a nezištně pomáhá a nezklamala ani tentorát: zprostředkovala kontakt s významnou architektonickou společnost BDP, kterou založil její zesnulý manžel, a která je připravena podílet se na znovuotevření výstavy Wintonovy vlaky v Londýně v co možná nejkratší době".

"Také Sir Nicholas a jeho dcera Barbara byli vzniklou situací velmi zasaženi a vyjádřili naději, že se vše podaří opravit a výstavu opět otevřít pro nejširší londýnskou veřejnost", doplňuje producentka.

 

Tisková zpráva

Zdroj

http://www.wintonstrain.com

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.května 1635 – Francie vstoupila do války proti Habsburkům

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi