ZPRÁVY

Zveřejněno: 18. 2. 2014 20:37 Napsal Edus
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Oznámení

Online přenos z Majdan (Ukrajina)

demonstrace

Jedná se o krvavou eskalaci tříměsíční vnitropolitické krize způsobené nepodepsáním Asociační dohody prezidentem Janukovičem ohledně přidružení k EU. Následkem toho spontánně začaly masové demonstrace v Kyjevě a dalších velkých ukrajinských městech, kterých se v nejvyšších počtech najednou v Kyjeve zúčastnilo 750 000 lidí.

Neochota prezidenta k jednání a přijetí diktátorských zákonů zabraňujících opozici demonstrovat, vedla k násilnostem v polovině ledna 2014, kdy zahynulo 6 lidí. Poté byly zahájeny jednání, které však vždy vyšly do ztracena a dnes opět v ulicích tekla krev.

 

Opozice byla vytlačena z barikád v centru města a za cenu mrtvých (zatím udáváno číslo 9) se stáhli na Majdan, který je od dnešního večera obléhán silami ministerstva vnitra. Příslušníci Berkutu (oddíly pořádkových vojsk MV) mají automatické zbraně s ostrou municí, jsou nasazeny rozbušky a granáty, použity vodní děla, obrněné transportéry (jeden se podařilo demonstrantům zapálit) a rozmístěny palposty pro odstřelovače a střelce z těžkých kulometů.

Nad Kyjevem byl vyhlášen stav obležení a od půlnoci hrozí vyhlášení výjimečného stavu a nasazení armády. Situace může vyústit v další eskalaci násilí a občanskou válku.

Hořící BTR

Vyhledávání

Dnešní den v historii

18.května 1624 – Ferdinand II. habsburský nechal vyhnat nekatolické duchovní z Čech, o několik měsíců později i z Moravy ve snaze potlačit reformaci.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi