ZPRÁVY

Zveřejněno: 3. 8. 2014 12:29 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Ukrajina, USA a NATO v boji proti zeleným mužíčkům

V USA se stále více mluví o dodávkách zbraní pro Ukrajinu. Nabídka výcviku ukrajinské Národní gardy je jen symbolická. NATO by se mohlo připravit na boj proti zeleným mužíčkům. Ukrajina se skládá na boj proti těm samým. O tom, co zelení mužíci teď dělají a o lodi, která se jim nesmí dostat do rukou.

Ukrajina, USA a NATO se nechystají odrazit invazi z vesmíru. Zelení mužíčci je populární označení pro ruské speciální a špionážní jednotky, které Putin vysílá k agresi do cizích zemí místo pravidelné armády s tanky a bombardéry.

Zdá se, že reakce na tuto politiku neskončila jen u ekonomických sankcí a to je dobře. V USA se stále více mluví o dodávkách amerických zbraní na Ukrajinu. Původně to prosazovali pouze Republikáni, ale nyní se k této skupině začali přidávat i Demokraté. Možnost dodávek potřebných amerických zbraní na Ukrajinu tak vzrostla.

Naproti tomu americká nabídka k výcviku ukrajinské Národní gardy je jen symbolická a má jen jeden účel. Vyvíjet další nátlak na Rusko a ukazovat, že ho Západ nebojí. Je to správné, ale je jasné, že jede o rétoriku, protože slib vycvičení jednoho praporu Národní gardy v roce 2015 má na současnou krizi malý vliv.

Britský parlament analyzoval schopnosti NATO a zjistil, že se NATO musí hodně zlepšit, aby bylo schopné čelit ruské agresívní politice. Britský parlament odhlasoval mnoho návrhů na zlepšení NATO, z nichž mi nejzajímavější přijde návrh rozmístit stále jednotky NATO v Pobaltí, aby byl okamžitě přepraveni čelit ruským zeleným mužíčkům a jejich možné infiltraci přes hranici. Něco takového jsem navrhoval již před mnoha měsíci.

Ovšem Ukrajinci se rozhodně nehodlají spoléhat jen na USA a NATO a starají se sami o sebe. Nemají na zbraně a tak lidé pořádají sbírky pro ukrajinskou armádu. Kdysi se tomu říkalo sbírka, nyní crowdfunding. 

Lidé dobrovolně přispívají armádě na potraviny, léky, toaletní potřeby, neprůstřelné vesty, helmy či dalekohledy. Představte si, že Ukrajinci již takto poslali 11,7 milionu dolarů. Kromě výše zmíněného drobného vybavení však Ukrajinci dokonce darují armádě i obrněné transportéry.

S toho je vidět, že odpor vůči ruské agresi je na Ukrajině skutečně celonárodní.

A jaké podoby má ona Ruská agrese v současnosti? To, že Rusové posílají specialisty na Ukrajinu a rovněž tam posílají těžké zbraně je jejich stabilní politika. Zároveň však znovu dochází k masivnímu budování ruských vojsk na ukrajinské hranici a to navzdory tomu, že byly na Rusko přijaty nové sankce.

Rusové pokračují v dělostřelecké palbě na Ukrajince přes hranici a to tak mohutně, že se Ukrajinské jednotky musel stáhnout. Rusové začali pravidelně narušovat ukrajinský vzdušný prostor a to až do hloubky 15 km. Ukrajinská armáda byla nucena odrazit útok z území Ruské federace, kdy na ní zaútočilo 150 mužů podporovaných třemi tanky.

Ruska agrese proti Ukrajině se stále stupňuje a to navzdory sankcím. Budeme muset opravdu přestat odebírat ten ruský plyn. Zdá se, že nic jiného s Putinem nepohne.

A taky by už měl Západ konečně přemluvit Francii, aby zrušila prodej těch lodí Mistral. Protože nátlak proti tomuto ostudnému prodeji stále neskončil. Američtí zákonodárce navrhují, aby obě lodi koupilo NATO a vytvořilo z nich společnou flotilu, podobně, jako existuje společná letka letadel AWACS.

Jenže americký tlak proti Mistralu je konstantní. Novinku je obrat kancléřky Markelové, která se k prodeji Mistralu do Ruska nevyjadřovala. Po střelení malajského boeingu už je taky proti prodeji těchto lodí Rusku.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

12.května 1820 se narodil český malíř Josef Mánes

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi