ZPRÁVY

Zveřejněno: 6. 8. 2014 8:54 Napsal Lubomír Stejskal
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

K novému Suezskému průplavu

• Pokud projekt vyjde, bude to záležitost světového významu. Kromě jiného se překreslí mapy a změní osnovy zeměpisu.

Plán je to ambiciózní a ambiciózní jsou i termíny zhotovení. Připomeňme vzdálenosti. Suezský průplav má něco přes 160 km, ovšem zahrnuje dvě jezera – od severu Timsah a pak Velké hořké jezero, a tam se kopat nemusí. Budování paraleního kanálu je rozděleno na dvě části, ale o tom níže.

A proč se vlastně Egypt do něčeho tak obřího a nákladného pouští? Jednak Kanál kapacitně nestíhá. Mimo jiné jde o zkrácení čekacích dob, podle některých pramenů na maximálně tři hodiny z dosavadních až jedenácti (agentura Bloomberg-viz obr. 1). A čím plynulejší provoz a více lodí, tím více dolarů. Ty Egypt potřebuje jako karavana vodu před cestou napříč Saharou.

Nový Suez?obr 1

 

Ovšem nejde jen o Kanál. Ten je „pouhou“ součástí rozsáhlého megaprojektu Suez Canal Development. Zahrnuje modernizaci přístavů v oblasti průplavu, tedy v Suezu, Ismáílíjí a Port Saidu. Kromě toho má egyptská vláda v plánu rozvoj přístavu Nuweiba na břehu Akabského zálivu a modernizaci letiště v Šarm aš Šajchu na jihu Sinaje.

PARALELNÍ KANÁL

Nejprve krátké opakování z hodin zeměpisu. Při plném provozu není možné proplout průplavem obousměrně, na to je příliš úzký. Lodě jsou řazeny do konvojů a míjejí se v soustavě čtyř by-passů (viz obr. 2). Od severu: nejdelší je v Port Saidu na vstupu ze Středozemního moře (37 km), další jižně od mostu 25. ledna (délka 9 km), v oblasti jezera Timsah (5 km) a na severu Velkého hořkého jezera (Deversoir By-pass 28 km). Celkem tedy 79 km (všechny údaje jsou zaokrouhlené na jednotky km), což je bezmála polovina délky průplavu. Tranzit trvá 12 až 16 hodin.

New Suez

 

obr 2

To by se mělo zlepšit, pokud bude naplněna včera (5/8) zveřejněná vize. Ta počítá se dvěma částmi stavby. Třicet pět kilometrů takzvaných suchých výkopů a 37 km rozšiřování a prohlubování (stavajícho) průplavu. V součtu 72km.

Mimořádně ambiciózní je termínování stavby. Zatímco celý projekt by měl být dokončen za tři roky, nový prezident Sisi na slavnostní ceremonii v úterý (5/8) řekl, že 35km úsek suchého kopání bude dokončeno do jednoho roku. Tedy bezmála tři kilometry za měsíc. Je to reálné? Uvidíme.

Celé to má stát 4 miliardy dolarů. Vybráno bylo 17 civilních společností, které budou spolupracovat s tamními „vojenskými stavbami“ (v Egyptě obvyklá věc, ozbrojené síly jsou i podnikatelským subjektem) a nad vším bude mít supervizi armáda (mimo jiné i z bezpečnostních důvodů).

A kde vzít peníze? Také od občanů (i když ti to asi nevytrhnou). Prezident Sisi je vyzval, aby projekt finančně podpořili nákupem akcií. Tady je pro zajímavost jejich cena:

  • 100 dolarů/1 ks … pro Egypťany v zahraničí
  • 100 egyptských liber (EL) /1 ks … pro Egypťany doma
  • 10 EL/1 ks … pro studenty doma

Není to ovšem jediný gigantický projekt, o kterém země pod vedením prezidenta Sisiho uvažuje. V plánu je výstavba Technology Valley v Ismáílíji a nová průmyslová zóna západně od Kanálu. A také dokončení jiného obřího projektu se jménem Toška. Jde o zavlažení a obydlení Západní pouště na jihu Egypta. Zahájen byl už za Mubaraka v druhé polovině 90. let, ale hotov je ani ne z deseti procent. Voda je přiváděna z Násirova jezera(obr. 3).

New Suezobr 3

Převzato se svolením autora z jeho blogu lubomirstejskal.blog.iDNES.cz

Vyhledávání

Dnešní den v historii

11.května 1386 – Markrabě braniborský Zikmund a markrabata moravská Jošt a Prokop oznámili, že přijímají českého krále Václava IV. za rozhodčího v jejich sporech o statky na hranicích mezi Rakouskem a Moravou a mezi Váhem a Dunajem, o placení všech dluhů a potvrzení darů statků Zikmundovým přívržencům. Václav rozhodl tak, že musí ustat veškeré neshody, dluhy že bude platit manželka Zikmunda Marie Uherská a za statky u Váhu a Dunaje má Marie zaplatit Joštovi 200 000 zlatých. Rozhodčí výrok byl přijat.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi