ZPRÁVY

Zveřejněno: 10. 8. 2014 15:23 Napsal Lubomír Stejskal
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Premiér si spletl letopočet. Vlastně nejen letopočet

Předseda vlády byl pozván do prestižního pořadu prestižní televize. Námětem interview bylo klíčové téma, které v těchto dnech zemi sužuje. Když se pokusil vysvětlit postoj své vlády na jednom historickém příkladu, dopustil se drobných nepřesností.

To přiznávám hned na úvod a jedním dechem dodávám: nepřesnosti neměly na podstatu argumentace sebemenší vliv.

Netanjahu

 

 

Tím předsedou vlády není Slávek Sobotka, ale šéf izraelského kabinetu Benjamin Netanjahu, prestižním pořadem „Hannity“ a prestižní televizí americká Fox News Channel. Moderátorem pořadu je, jaké překvapení, Sean Hannity.

Televize Fox rozhovor natočený v Tel Avivu 7. srpna umístila na své stránky o den později. Včetně neoficiálního přepisu. V něm se můžeme dočít (anebo si na videou poslechnout) pasáž, která se týkala spojeneckého bombardování sídla Gestapa v Kodani.

Tady je screenshot této pasáže:

rozhovor Netanjahu

Premiér Izraele říká:

Nepraktikujeme kobecové bombardování. Ani nemíříme úmyslně na jednotlivé civilisty.

A dodává:

Hovoříte o druhé světové válce (WWII) a já vám mohu dát další příklad z WWII. V roce 1944 letělo Royal Air Force (britské královské letectvo) bombardovat centrálu Gestapa v Kodani. Naprosto legitimní cíl, jenomže britští piloti minuli a místo sídla Gestapa svrhli bomby na nedalekou dětskou nemocnici a pokud vím, nějakých 87 dětí bylo hrůzným způsobem zabito.

Netanjahu pokračuje:

Toto není válečný zločin. Toto je legitimní válečná akt proti legitimnímu cíli, který má vedlejší a nechtěné oběti. Je to průvodní jev každé války.

Premiér zde hovoří o operaci Carthage, která byla britskými bombardéry provedena na žádost dánského odboje. V základních datech se dopustil nepřesností: k bombardování sídla Gestapa v Kodani nedošlo v roce 1944, ale v březnu 1945 a Britové nesvrhli bomby (kromě sídla Gestapa také) na nemocnici, ale na internátní katolickou školu Johanky u Arku. Zahynulo 125 dánských civilistů včetně 86 dětí.

Tato nepřesnost ovšem nemá sebemenší vliv na pravdivost principu, který je v uvedeném příkladu skryt. Netanjahu navíc připomněl, že Izrael varuje civilisty (před bombardováním), snaží se, aby nebyli poškozeni, ale stává se, že civilisty vystavují nebezpečí úmyslně teroristé z Hamasu, což je jejich záměr.

Tolik k interview Benjamina Netanjahua pro televizi Fox. Jako malý tip k zamyšlení si dovolím nabídnout následující úvahu. Zkusme si představit, že by se po ne příliš vydařeném útoku na kodaňské sídlo Gestapa dostavila následující reakce. Vzhledem k velkému počtu civilních obětí včetně dětí nelze v podobných útocích z humanitárních důvodů pokračovat a je nutné se s Hitlerem dohodnout na příměří.

Možná právě díky tomu, že takto pošetile se tehdy neuvažovalo, se po válce narodili ti, kdo dnes takovým apetitem kritizují sebeobranné akce Izraele čelícímu raketové agresi gazských teroristů.

Převzato se svolením autora z jeho blogu lubomirstejskal.blog.iDNES.cz

Vyhledávání

Dnešní den v historii

11.května 1386 – Markrabě braniborský Zikmund a markrabata moravská Jošt a Prokop oznámili, že přijímají českého krále Václava IV. za rozhodčího v jejich sporech o statky na hranicích mezi Rakouskem a Moravou a mezi Váhem a Dunajem, o placení všech dluhů a potvrzení darů statků Zikmundovým přívržencům. Václav rozhodl tak, že musí ustat veškeré neshody, dluhy že bude platit manželka Zikmunda Marie Uherská a za statky u Váhu a Dunaje má Marie zaplatit Joštovi 200 000 zlatých. Rozhodčí výrok byl přijat.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi