ZPRÁVY

Zveřejněno: 3. 9. 2014 21:33 Napsal Duke
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Vojenské zprávy

Ruský generál volá po doktríně preventivního jaderného úderu namířeného proti NATO

 Topol-M

Ruský generál podpořil změnu vojenské doktríny, která je od roku 2010 beze změny, aby jasně označila Spojené státy a jejich spojence v NATO za hlavní nepřátele Moskvy a jmenovala podmínky, za kterých může Ruská federace provést preventivní jaderný úder proti 28 člené vojenské alianci. Tuto zprávu přinesl Interfax.

Ruská vojenská doktrína, dokument podle kterého vláda interpretuje vojenské hrozby a připravuje reakce na ně, se je ve světle hrozeb vznikajících z efektů Arabského jara, občanské války v Sýrii, konfliktu na Ukrajině, ocitá pod tlakem na změnu.

Uvnitř ministerstva obrany se ale ozývají hlasy zmiňující jiné priority.

Jeden z těchto hlasů patří i generálovi Juriji Jakubovi:  "Prvně by v tomto dokumentu měl být jasně označen nepřítel Ruska, což je něco, co v dokumentu z roku 2010 chybí. Z mého pohledu jsou tím nepřítelem číslo jedna Spojené státy a Severoatlantická aliance."

Doktrína z roku 2010 definuje NATO jako hrozbu pro ruskou bezpečnost a potvrzuje právo na použití nuklárních zbraní v obraně. Zdaleka ale nezmiňuje NATO jako hlavního nepřítele s možností využít preventivního útoku jadernými zbraněmi, což by byl stav zcela jistě připomínající studenou válku.

Podle Jakubova je informační válka související s konfliktem v Ukrajině - kde západ obviňuje Rusko z vyzbrojování separatistů - a oznámení NATO o možnosti stálé vojenské přítomnosti ve východní Evropě jasný důkaz, že tvrzení aliance o neútočném přístupu k Ruské federaci bylo neupřímné.

Generál doplnil, že by měla být věnována zvýšená pozornost integraci funkcí nedávno zřízených Vzdušných a vesmírných obranných sil s ruskými pozemními, leteckými a námořními silami s jadernou výzbrojí. Zmínil, že: "Zároveň je třeba vyřešit podmínky, za kterých může Rusko zahájit preventivní úder svými Strategickými raketovými silami."

 

Přeloženo z: http://www.themoscowtimes.com/article/506370.html

Vyhledávání

Dnešní den v historii

12.května 1820 se narodil český malíř Josef Mánes

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi