ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 6. 9. 2012 19:41 Napsal Pavel Sláma
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: JEDNOTKY

Slovinští četnici – Modrá garda

Karel NovakMajor Karel Novak

Hnutí Slovinských četniků můžeme rozdělit do tří období 3:

1. období:

Koncem roku 1941 a počátkem roku 1942 začali Slovinští četnici pod velením majora Karla Novaka tajně formovat své jednotky z tzv. Jugoslávské armády. V 5.1942 odešla skupina četniků, Stajerski bataljon, ze Sv. Urh u Ljubljani do Gorjanci, Dolní Karniola. Mobilizovali, ale protože byli slabý, vyhýbali se konfliktům s partyzány. Byly zde však malé skupiny četniků, které samostatně bojovaly proti partyzánům. Později tento Štýrský prapor vstoupil do MVAC a operoval pod názvem Legion smrti. Nyní četnici bojovali jako součást MVAC.

Navzdory tomu pokračovali tajně v náboru dobrovolníků a shánění zbraní uvnitř MVAC pro nové četnické oddíly, které plánovali postavit v budoucnu. Základem nové četnické armády byl MVAC organizovaný vesnický post Zaplana u Vrhnika. Před lidmi nebo italskou armádou byli oficiálně členy MVAC, ale tajně členy Jugoslávské četnické armády.

 

četniciSlovinští četnici

 2. období:

V 9.1942 byly Slovene Legion, Sokol Legion a National Legion začleněny do MVAC (Milizia volontaria anti-comunisti), odešlo 300-400 mužů na počátku roku 1943 organizovaných jako čtyři četnické oddíly (cetniski odredi), které byly neoficiálně pojmenovány Modrá garda (Plava Garda). Operovaly zejména ve východní Lubljani pod vedením majora Karla Novaka. V 2.1943 bylo Slovinské četnické hnutí opět oživeno. Někteří muži opustili MVAC po rozkaze k zformování nové cetnické armády. Do 6.1943 měli četnici asi 80 mužů. To byla jednotka majora Karla Novaka.
Rozdělil svojí jednotku do čtyř oddílů:
• Primorski (Littoral) četnický oddíl, Ratomir Cotic
• Gorenjski četnický oddíl, poručík Joze Hlebec
• Centralni četnický oddíl, major Koprivica
• Stajerski četnický oddíl
Po italské kapitulaci ustoupily Gorenjski a Primorski četnický oddíl do Vrhnika, kde později byly začleněny do Slovinské domobrany. Tento oddíl měl jen 10 až 25 mužů, když Itálie kapitulovala, měli Slovinští četnici jen 400 mužů. Četnici (major Novak) se rozhodli posílit svojí armádu členy Slovinského legionu, ale duchovní je nechtěli rozpustit. Před italskou kapitulací odjel major Karel Novak do Susaku a Gorski Kotaru (Chorvatsko), kde mluvil s některými četnickými veliteli, operujícími v této oblasti. V prvních dnech 9.1943 přišel Centralni četnický oddíl do vesnice Grcarice u Kocevje. Oddíl měl asi 200 mužů. Opevnil se ve vesnici Grcarice a rozhodl se počkat na 600 četniků z Liky, pod vedením majora Bjelajci. Spolu chtěli čekat na spojenecké vyloděni v Istrii, ke kterému by se připojili a osvobodili tak Slovinsko. Tento četnický oddíl byl 10.9.1943 napaden a kompletně zničen 14. partyzánskou divizí. Útok 14. divize vedla 4. partyzánská brigáda Ljubo Sercer. Četnici měli 11 mrtvých, 17 zraněných a 171 zajatých, partyzáni 11 padlých a 18 zraněných. Četnický velitel major Koprivica spáchal sebevraždu. Tato porážka vážně ovlivnila četnické hnutí na Slovinsku. Po bitvě u Grcarice již četnici na Slovinsku nepředstavovali protivníka pro partyzány.

zajatí četniciZajatí četnici po bitvě u Grcarice, 9.1943.

3. období:

Na počátku roku 1944 četnici opět formovali novou jednotku. Zformovali pět oddílů:
• Dolenjski (Dolní Karniola) četnický oddíl, velitel Janez Marn-Crtomir Mrak
• Gorenjski (Horní Karniola) četnický oddíl, poručík Milko Pirih, zformován v 7.1944
• Soski (Isonzo) četnický oddíl
• Kraski (Kras) četnický oddíl
• Notranjski (Vnitřní Karniola) četnický oddíl, poručík Joze Saje

Příběh Janeze Marn-Crtomir Mrak  (partyzánská přezdívka):
Narodil se v Trebnje, v sousedství Novo mesta, Dolní Karniola. Byl mezi prvními partyzány a brzy se stal velitelem partyzánského praporu a později zástupcem velitele partyzánského oddílu ''Východní Dolní Karniola''. Vstoupil k partyzánům, když Italové spálili dům, v němž byl zaživa upálen jeho otec. Později se stavěl proti převzetí moci v OF komunisty (sám byl členem Křesťanské socialistické strany). Dezertoval a zformoval vlastní četnický oddíl - Dolenjski četnický oddíl. Byl zabit v 5.1945 v průsmyku Ljubelj, když ustupoval se svým oddílem do Kärntenu (Koroska).

MrakČíslo 1 je Janez Marn-Crtomir Mrak.

Gorenjski četnický oddíl:
Tento četnický oddíl byl zformován v 7.1944 pod velením poručíka Milko Piriha. Oficiálně byl velitelem postu Domobrany Horní Karnioly v Dravlje. Nejznámější bitva tohoto oddílu s partyzány proběhla ve vesnici Zalog u Cerklje, kdy bylo zabito 9 četniků. V 10.1944 byl Gorenjski četnický oddíl začleněn do Domobrany Horní Karnioly.

Štýrsko:
Na podzim 1944 byl ve Štýrsku zformován četnický oddíl, kterému velel Joze Melaher-Zmagoslav. Tato jednotka zpočátku dokonce zaútočila na tři německé policejní stanice: Videm u Scavnici, Malecnik u Mariboru a Gradisce v Slovenske Gorici. Na počátku roku 1945 uzavřeli s Němci příměří. V 5.1945 ustoupili s německou armádou do Kärntenu.

V 5.1945 četnici spolu s německou armádou ustoupili ze Slovinska do Kärntenu v Rakousku nebo do Furlanie v Itálii.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

8.května 1934 byla uzavřena smlouva mezi Československem a Bolivií o vyslání vojenských poradců, kteří měli reorganizovat bolivijskou armádu po porážkách, které utrpěla v bojích s Paraguayí o Chaco.

8.května 1394 - Václav IV. byl zajat panskou jednotou v čele s moravským markrabětem Joštem. Zajetí bylo výsledkem snahy Václava IV. odsunout pány z politiky ve prospěch nižší šlechty a měšťanů. Díky snaze svého bratra Jana Zhořeleckého byl sice záhy propuštěn, avšak rozpory mezi ním a českými pány se nevyřešily. 6.3.1402 byl zajat znova.

Poslední komentáře

přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi