ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 3. 8. 2012 16:16 Napsal Zuzana Lukšová
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: OSOBNOSTI

Vladislav III. Jindřich

(1160 – 12.3. 1222; vládl 22.6. – 6.12. 1197)

Vladislav Jindřich se narodil okolo roku 1160 jako druhý syn Vladislava II. Jeho matka byla Judita Durynská, byl však i s dětmi z prvního manželství až jejím čtvrtým synem. On a jeho bratr Přemysl Otakar I. neměli příliš slibné vyhlídky na politickou kariéru. Nakonec se však i na ně usmálo štěstí.

V roce 1192 byl podle stařešinského nástupnického řádu zvolen knížetem Václav, syn Soběslava II. Proti němu však vystoupil Přemysl Otakar I., který se ukázal jako mocný soupeř. Toho podporoval i biskup Jindřich Břetislav a měl mnoho dalších spojenců. Dokonce tolik, že si mohl dovolit oblehnout Václava v Praze. Václav se však bránil tak srdnatě a urputně, že se nepřátelé vzdali a rozhodli se hledat pomoc v zahraničí. Již zmiňovaný biskup Jindřich Břetislav vyjel za císařem, aby ten stvrdil Přemysla Otakara za panovníka. Císař za 6000 hřiven stříbra svolil, jmenoval Přemysla Otakara knížetem a jeho bratra Vladislava Jindřicha markrabětem moravským.

Tehdy započala jeho politická kariéra. Přemysl Otakar si ale na knížecím stolci moc nepobyl. Zapojil se do spolku proti císaři a ten ho pak sesadil. Na trůn usedl Jindřich Břetislav. Ten si roku 1194 podrobil i Moravu a Vladislav Jindřich musel odejít ke dvoru, aby byl pod dohledem. O dva roky později ho nechal kníže vsadit do vězení. Naštěstí v něm nepobyl dlouho; čeští páni ho odtud 15. června 1197 vysvobodili, aby ho sedm dní nato dosadili za knížete; zřejmě proto, že se báli povolat staršího bratra Přemysla Otakara, kterého zradili.

Ale Přemysl stejně přišel. Přitáhl k Praze s vojskem, ale nakonec se vše vyřešilo domluvou. Vladislav Jindřich se dobrovolně vzdal trůnu a odsunul se zpět na Moravu, kde byl markrabětem až do své klidné a pokojné smrti 12. března 1222.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...