ARMÁDY A HISTORIE

Zveřejněno: 10. 2. 2013 18:01 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ARMÁDY A HISTORIE Kategorie: OSOBNOSTI

Chris Kyle 1974-2013 díl 2.

2. díl blogoseriálu, věnovanému nejlepšímu americkému ostřelovači všech dob Chrisi Kyleovi. Tentokrát o tom hlavním, čím se zapsal do historie.

Kyle byl celkem 4x nasazen v Iráku i když nemusel. Zúčastnil se všech 4 nejtvrdších bitev Irácké války. Nasiríja během invaze v roce 2003. Fallůdža v roce 2004. Ramádí v roce 2006 a Sadrovo město v roce 2008. Pokud vás zajímají co přesně Kyle během této války zažil, přečtěte si jeho knihu. Většina jeho nasazení však spočívala v tom, že chránil jiné jednotky - námořní pěchoty nebo armády. Ostřelovači SEALs byli většinou vysláni na nějakou střechu, odkud kontrolovali okolí během zátahů Američanů na povstalce, které vyprovokovaly protiútoky povstalců, což poskytlo ostřelovačům a kulometčíkům SEALs terče. Víme tedy kolik lidí Kyle zabil, ale několika násobně více životů Kyle zachránil. A právě proto je on na svou práci patřičně hrdý. Zúčastnil se však mnoha operací jako typický člen komanda a to v Irácké válce i mimo ni. Jak naznačuje ve své knize,  o některých akcích se nesmí ani zmínit.

Válku Kyle snášel dobře. Dokonce se nestydí za to, že ho bavila. Jak politicky nekorektní tvrzení. Levičáci a pseudohumanisté budou zase řvát. Američtí vojáci válku v Iráku viděli jinak než veřejnost, média nebo samotní Iráčané. Přestože se média předháněly v líčení toho, jak Američané dostávali jednu ránu za druhou, jejich morálka byla velmi vysoká a jejich vojenská převaha ještě vyšší. Dle Kyleova líčení to vypadá, že američtí vojáci střílení povstalců nebrali jako drama, ale něco jako videohru. Soutěžili mezi sebou, kdo jich víc zabil a zkoušeli účinky různých zbraní. Z ryze vojenské hlediska je mezi povstalci a americkou armádou opravdu téměř nekonečně propastný rozdíl. Překvapivé jsou informace o tom, že se v Iráku často stávalo, že se Američané téměř prali o to, aby si mohli vystřelit a záviděli Kyleovi jeho skóre. Jeden důstojník počkal až si Kyle vybere místo k palbě a pak ho odtamtud vyhnal a zaujal místo místo něj. Přesto to byl Kyle, kdo v nejbližší chvíli skolil nepřítele. Kyle taky vzpomíná na situaci, kdy ho ostatní vojáci vytlačili z oken budovy a on musel střílet ze záchodového okénka.

Navzdory líčení médií amerických válečných zločinů Irácká válka opět přinesla něco velmi revolučního. Velmi přísná a omezující pravidla nasazení (Rules of engagment). Pravidla to byla složitá. Každá složka měla vlastní. Například vrtulníky nesměly střílet na jednotlivce, ale na skupinky nejméně dvou nepřátel.  A ostřelovači? Ti mohli střílet, jen pokud viděli nepřítele se zbraní v ruce a ještě musel mířit ke spojeneckým vojskům. O každém zabitém musel Kyle sepsat hlášení jako by byl policista v blbé detektivce. Například se mu stalo, že zabil iráckého ozbrojence. Pak viděl, jak se k němu seběhli Iráčané, jeho zbraň schovali a zastavili okolo jedoucí americký tank a podali na Kyleho "žalobu". A Kyle pak byl vyšetřován pro neoprávněné zabití. Kyle tyto pravidla upřímně nesnášel, ale Irák a Afghánistán ukázal, že ačkoliv se skřípěním zubů jsou schopni vojáci bojovat v zákonném rámci podobném, jako mají policisté. V příštích válkách už toto bude běžné a vojáci na to časem nadávat přestanou.

Když si však Kyleovou knihu přečtete pozorně, tak zjistíte, jak je válka i pro Američany těžká. Ale je to tam spíš mezi řádky. Není to tam přímo řečeno. Američané také měli ztráty. Přicházeli o kamarády. A na samém Kyleovi se válka podepsala fyzicky i psychicky a málem se mu díky ní rozpadlo manželství. V podstatě musíte uznat, že ti, kteří říkají, že s každého veterána války se stává fyzická a emocionální troska nejsou daleko od pravdy. Proč to Kyle nenapsal přímo? Že by propaganda? Ne. Když se o něm něco dozvíte, tak zjistíte, že to je proto, že si to prostě neuvědomil. A ne proto, že by byl hloupý, ale proto, že to bral jako přirozenou součást života. Kyle byl příkladem člověka, který si uvědomuje, že za všechno se platí a byl připraven za to platit. To je něco na co současný člověk skoro vůbec nemyslí a proto to na těch, kteří to vědí, obdivuju. A je jedno, jestli je ten člověk americký ostřelovač nebo český diskutér. Ale co je důležitější, Kyle se svým problémům nepoddal a vyřešil je. V dnešní době, kdy nikomu nestojí za to snažit se o udržení manželství, se svou ženou zapracoval na udržení vztahu a to se jim povedlo. Ostatní problémy překonal taky, že začal pomáhat válečným veteránům. Schopnost vstát z popela je ještě obdivuhodnější než schopnost uznat, že za vše se platí.

Další Kyleovou vlastností byla skromnost. Pořád tvrdil, že jeho skóre je výsledkem štěstí, které měl a že je spousta lepších ostřelovačů, než je on. Kyle byl rovněž, jak to u Američanů a Texasanů zvlášť bývá hluboce věřící, ale nijak to nestavěl na odiv, ani ve své knize. Zmiňuje se jen o tom, že si nechal na paži vytetovat kříž, ale že stejně nosí dlouhé rukávy. V Iráku nebojoval, aby osvobodil Iráčany, byli mu lhostejní, neměl je rád a v podstatě jimi pohrdal. Zdáli se mu zkorumpovaní a zemi považoval za ztracenou. Šlo mu, ale o ochranu, jak přímou ochranu svých spolubojovníků, tak ochranu USA před teroristy. Tak byl motivován. V dnes tolik žhavé otázce střelných zbraní byl samozřejmě zastáncem jejich držení. Byl zastáncem ozbrojených ochránců na amerických školách. Pušku daroval a střílet učil i svého malého syna.

Po internetu se hned po jeho smrti rozšířilo spoustu tvrzení. Například, že byl zavražděn někým, kdo věděl "co za války spáchal". Nebo, že ho dostihlo to, že zabil tolik lidí, či to, že podporoval střelné zbraně. Že jeho smrt byla jakousi Kosmickou spravedlností. Nebyla. Naopak byla kosmickou nespravedlností. Kyle byl zavražděn, protože pomáhal ostatním. V rámci své pomoci veteránům pro ně pořádal takové party, na kterých se lovilo a večer pak grilovalo na jednom ranči. A během této akce byl zavražděn jiným veteránem. Ten jako motiv uvedl, že chtěl jeho terénní auto.

A tak zůstal Kyle neporažen v bitvě, nedostal jej jiný ostřelovač, ani žádný nepřítel a terorista, ale vrah, kterému pomáhal. Zůstane tedy navždy neporažen. Kdo ví, o koho skutečně jde, musí jeho smrti litovat a rovněž musí litovat jeho ženu a dvě děti.

Podle jeho knihy se připravuje film. Chrise Kyleho má hrát Bradley Cooper.

R.I.P. Chris Kyle.

Příští, poslední díl bude věnován technickým a vojenským informacím o práci amerického ostřelovače a jeho výzbroji.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

18.dubna 1389 – Velký židovský pogrom v Praze. Vedli k němu někteří kazatelé bez vážných příčin. Byla zabita většina Židů z Pražského ghetta.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"