KULTURA

Zveřejněno: 27. 12. 2016 13:45 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Nad českými zeměmi slunce nezapadá - Jan Kotouč

Nad českými zeměmi slunce nezapadá

Žánr: Komiksy, Literatura česká, Sci-fi a fantasy
Vydáno: 2016, Brokilon
Počet stran: 318
Edice: Brokilon Alternativa
Ilustrace/foto: Tomáš Flak
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7456-296-9

Kniha Nad českými zeměmi slunce nezapadá od Jana Kotouče se odehrává na zemi, kde došlo v 19. století k obří katastrofě, která zvedla hladiny moří a části kontinentů úplně zmizely.

Vlivem toho některé země ztratily svůj vliv, nebo byly prakticky vymazány z mapy a jiné zase posílily nebo nově vznikly. A tak nejenže už nejsme v područí Habsburků, ale máme vlastní království se zámořskými územími. A právě ty se stanou příčinou války s ruským medvědem, kde se proti přesile musíme spoléhat i na novou, zatím nevyzkoušenou zbraň – námořní letectvo. Více bych z děje neprozrazoval.

Od knihy mě odrazoval způsob jakým byla změněna historie, přece jen právě z ní známe spousty případů zániku velkých říší, nebo nástupu nových, ale asi je to dáno také tím, že autor se věnuje převážně sci-fi. Při čtení knihy mi to ale nakonec nepřišlo tak rušivé. Je cítit autorova značná inspirace knihami Miloše Hubáčka a bitvou o Midway. Trochu bych vytknul hlavního hrdinu, který mi přišel až otravný, a ten důraz na problém z dětství vlastně je pomalu jedinou, věcí co se okolo Berga děje, sic toho autor využívá k vysvětlení věcí z historie tohoto světa, který kráčí po Velké bouři jinou cestou.

Řekl bych, že kniha stojí rozhodně za přečtení. Já jsem jí přečetl asi za tři nebo čtyři dny. Konec zůstal otevřený, takže se v případě prodejního úspěchu možná dočkáme i pokračování. Teď mě čeká Jan Drnek a jeho Žáby na prameni a k tomu klasika: Pejčoch a jeho Lehké tanky.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...