VÝSTROJ, MILITÁRIE

Zveřejněno: 17. 5. 2015 17:40 Napsal Dr.Oskar Malvelick
Nadřazená kategorie: VÝSTROJ A MILITÁRIE Kategorie: VÝSTROJ

Stahlhelm M40

Německy Stahlhelm což znamená ocelová helma. M40 byla velice moderní helmou, a také jedna z posledních z války. Po ní již následovaly pouze M42, a M44, poté výroba helem pokračovala v 60 letech. Helma M40 byla oblíbenou, a skoro všemi oddíly používanou helmou. Dalo by se říct, že byla 2 tak masově vyráběnou helmou za druhé světové války z pohledu Německa. První místo zaujímala helma M35.

Německá helma M40 SS

Technické vlastnosti:

Helma M40 váží okolo 1,5kg. Výška helmy je zhruba 16cm šířka, 23cm a délka 30cm. Pancíř na helmě je velice silný, se srovnáním s ostatními helmami, které ve Druhé světové válce účinkovaly.

Kvůli tvaru helmy je vnitřní část oválová. Pociťově po délším nošení si na to hlava vojáka zvykne, ale ačkoliv je to nezvyk, tak je přechod z helmy s kulatým vnitřkem do oválného mnohem lehčí než naopak. Velice dobrou věcí jsou průduchy udělané hned nad nýty po obou stranách helmy. Umožňují proto to, že se vám nepotí tolik hlava, ale zůstává i při tom v helmě tolik tepla, aby vám hlava nemrzla.

Pro člověka, který na hlavě nikdy helmu něměl, to bude velice těžké, jelikož ze začátku trpí krční páteř. Zprvu vás zhruba po 10 mintách nošení začne bolet krk, ale stálým nošením si váš krk zvykne, a ani nepoznáte, že na hlavě něco máte. Jedinný nezvyk, který by mohl nastat je ten, že se helma nedá sundat, či nandat pouze jednou rukou, kdy jí chytnete za přední konec. Není to zrovna stabilní, a spotřebujete na to dost energie, proto je lepší jí chytit buď oběma rukama ze stran, či za lýmec vzadu.

Osobně přirovnávám helmu M40, také k velice stylovému doplňku, pokud se ztotožňujete s nějakým armádním sportem, nebo s armádními akcemi.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...