KULTURA

Zveřejněno: 30. 11. -0001 0:57 Napsal Patrik Béna
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: FILMY A DOKUMENTY

The Pacific

The Pacific

Jedná se o desetidílný dramatický seriál natočený roku 2010, který zaznamenává osud tří amerických vojáků, kteří tvrdě bojují proti silnému a zákeřnému nepříteli a to Japoncům během druhé světové války v Pacifiku. Seriál je z produkce HBO a je od tvůrců známého seriálu Bratrstvo neohrožených, který se také odehrává ve druhé světové válce ale na Evropských bojištích. Ve snímku The Pacific zažijete osudy  hlavních hrdinů Roberta Leckieho, Eugena Sledge a Johna Besiloneho. Všechny díly jsou velice napínavé a kvalitně ztvárněné, v každém dílu se odehrávají nové a nové klíčové zvraty v osudech a životech vojáků bojujících o přežití v děsivých podmínkách Pacifiku.

The Pacific

Seriál začíná tím, že jsou ještě všichni doma a postupně se hlásí k armádě. Seržant John Besilone sám očekává, že po japonském útoku na Pearl Harbor bude do boje povolán, Leckie se přihlásí sám a Eugene i přes všechny snahy nemůže narukovat se svým nejlepším kamarádem, kvůli tomu že má šelest na srdci. Jako první se do boje dostane Leckie a to v 1. divizi námořní pěchoty. Společně jsou vyloděni na ostrově Guadalcanal, kde obsadí strategicky důležité body a připravují se na protiútok japonských jednotek. Druhý den se na Guadalacanalu vylodí ještě 7. pluk (kde je i John Besilone) aby podpořili 1. divizi námořní pěchoty v obraně důležitých pozic. V noci ale Japonci tvrdě zaútočí a při útoku dojde ke značným ztrátám na obou stranách, Američané ztrácí celou flotilu lodí a tak vojáci zůstávají na ostrově bez jakékoliv podpory. Většina vojáků zde poznává jak je válka děsivá. Při odražení dalších nočních útoků utrpí i Besilone velkou ztrátu, přijde totiž o svého nejlepšího kamaráda.

The Pacific

Po čtyřech měsících tvrdých bojů je 1. divize námořní pěchoty z ostrova evakuována a vysazena v Austrálii na zasloužený odpočinek. Zde jsou všichni vítáni jako zachránci. Po vylodění jsou vojáci přesunuti na hřiště, kde si mají, odpočinou a nabrat síly na další boje. Skoro všichni využívají volna, jak jen to jde a chodí spolu různě popíjet a většina si zde najde i své známosti, i Robert Leckie se zde zamiluje do jedné Australanky a blízce se seznámí i s její rodinou. Vše se ale rozpadá, když je první divize opět povolána do boje. John Besilone je mezitím vyznamenán medailí cti a je pověřen, aby se vrátil domů do USA a pomáhal prodávat válečné dluhopisy. Tentokrát se první divize vylodí na mysu Gloucester na ostrově Nová Británie.

The Pacific

Eugene je mezitím na výcviku v táboře Eliot protože konečně dostal povolení ke vstupu do armády. Boj na mysu Gloucester je velice obtížný a většina vojáku si zde uvědomuje, že je mnohem horší než bojovat proti silnému a zákeřnému nepříteli, bojovat v šílených podmínkách deštivé džungle. Leckie sice přežije Gloucester ale, když je převelen na Pavuvu začne se na něm projevovat jak fyzické tak i duševní následky z bojů a tak je poslán do nemocnice na nedalekém ostrově. Po čase je Eugene, přidělen k 5.pluku a na Pavuvu se setkává se svým nejlepším kamarádem Philipsem. Sem se také vrací i vyléčený Leckie. Eugene se ale s Philipsem, nesetkal na dlouho, protože kamarád už odplouvá domů. Po pár dnech se Eugene poprvé zúčastní boje a to při zuřivém odporu Japonců při vylodění na Peleliu. John Besilone mezitím projíždí celou Amerikou a prodává válečné dluhopisy. Po několika dnech dusného vedra a nedostatku vody se vojáci pokusí zmocnit letiště na Peleliu ale nepřítel je zde velice dobře opevněn. Leckie na vlastní oči vidí vážná zranění svých kamarádů a je pověřen, aby sehnal doktora a vysílačku a tak se vrací přes letiště zpět, zde ale dostane zásah tlakovou vlnou po mohutném výbuchu a je evakuován z ostrova na zdravotnickou loď a odjíždí domů. Eugene zde prožívá děsivé dny a všímá si toho, co vše se musí udělat, aby člověk přežil.

The Pacific

Po úspěšném dobití letiště pokračuje námořní pěchota v bojích na Peleliu. Japonci jsou ale natolik odhodláni že bojují do posledního muže a s velkým odhodláním. Boje na Peleliu nejsou vůbec jednoduché. Po několika dnech konečně Američané dobijí hlavní cíle a vracejí se na Pavuvu, všichni jsou po zážitcích ale absolutně jako vyměnění. V těchto dnech Besilone cítí větší a větší nechuť k plnění své úlohy prodeje válečných dluhopisů a užívání si života doma naúkor svých kamarádů a dalších vojáků kteří nasazují životy za vlast. Kvůli tomu přesvědčí svého velitele a odjíždí cvičit vojáky do tábora Pendleton kde si  Besilone během cvičení užívá i vášnivou romanci s Lenou, která také slouží u námořnictva. Časem spolu mají dokonce i svatbu a po svatbě odjíždí Besilone do bojů na Iwo Jimu kde se účastní vylodění a zde i umírá. Během toho všeho probíhají opravdu tvrdé boje na Okinawě, zde dostává 1. divize rozkaz, aby posílila pěší divizi pozemní armády a dobila zdánlivě nedobytné japonské pozice na ostrově. Na všechny zde ale dopadá velké psychické trauma související z přítomnosti civilního obyvatelstva,primitivními podmínkami a slabou morálkou mužstva. Boje probíhají opravdu krutě a spousta vojáků a civilistů umírá. Po dobití Okinawy nastává Japonská kapitulace a všichni oslavují a vracejí se domů. Eugene se vrací zpět do Alabamy. Leckie po uzdravení svých zranění je také poslán domů z vojenské nemocnice v USA. Leckie na rozdíl od Eugena se přizpůsobuje všemu, co se stalo a vrací se ke své civilní práci a začíná si i nový vztah se sousedkou. Eugene Sledge ale zažívá těžké chvíle a těžce se vyrovnává s faktem, že zrovna on přežil. Tímto seriál končí. Myslím si, že by ho měl každý vidět, protože Vám opravdu hodně řekne o bitvách v Pacifiku, o kterých toho není zas tak známo jako o bojích v Evropě. Určitě se na The Pacific podívejte!

Vyhledávání

Dnešní den v historii

29.března 1941 byla zařazena do stavu Royal Navy letadlová loď HMS Victorious.

29.března 1848 – Druhá pražská petice císaři. Nesla zhruba stejné požadavky jako ta první (?19.3.). Císař odpověděl tzv. Kabinetním listem (?8.4.1848), kde uznával některé ústupky.

Poslední komentáře

přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"
odpověděl na komentář #4800 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Zdravím,říkáte to dobře, zajímalo by mě ale, proč máte raději Ukrajinu nad ČR.Ne že bych nesouhlasil, jen mě zajímají va...