KULTURA

Zveřejněno: 11. 2. 2020 20:30 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: FILMY A DOKUMENTY

1917 (2019)

1917

Film 1917 je příběh o dvou britských vojácích poslaných na náročnou misi. Blake (Dean-Charles Chapman) a Schofield (George MacKay) dostanou za úkol předat rozkaz zakazující druhé jednotce podniknout plánovaný útok. Její velitel totiž oznámil svůj záměr v rámci probíhající ofenzívy, ale jednotka ztratila spojení s velením. Mezitím se z průzkumu zjistilo, že útočící jednotky směřují proti nové velmi pečlivě vybudované obranné linii Němců.

Oba vojáci proto dostanou nelehký úkol předat pokyny veliteli a vzhledem k časové tísni musí projít i územím nikoho a následně přes oblast okupovanou nepřítelem. Nepohání je jen rozkaz a snaha zabránit zbytečnému krveprolití, ale i to, že se plánovaného útoku má účastnit i Blakův bratr.

Celý film je spíš putování zbídačenou zemí a zákopy. Divák v něm nemůže očekávat žádnou krvavou řež, takže ne každého nadchne. Spíše buduje atmosféru a divákovy servíruje precizně zpracované prostředí. Já jsem trochu postrádal, že se o obou hlavních postavách dozvíme jen minimum.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

26.dubna 1917 se konala v Prostějově hladová demonstrace, které se účastnilo okolo 8 000 dělníků konfekčního průmyslu. Rakousko-uherské úřady nechaly demonstraci krvavě potlačit vojskem, přičemž bylo zabito 23 lidí a téměř 40 jich bylo zraněno. V důsledku hladovění obyvatelstva a růstu cen se konala řada dalších demonstrací v českých městech: České Budějovice (22.-23. května), Brno, Nymburk, Náchod, Hlinsko, Ostrava (květen), Praha (30. května), Plzeň (27. června), Ostravsko (2.-8. července), Brno (1. srpna), Plzeň (7.-14. srpna).

26.dubna 1656 – Požár polského města Lešna, kde pobýval český učenec, spisovatel a filosof Jan Amos Komenský. Shořela tam velká část jeho práce, např. Tezaurus linguae Boemicae, na kterém pracoval čtyřicet let.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"