KULTURA

Zveřejněno: 10. 10. 2014 20:02 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Tom Clancy: Odešla legenda…

(12. dubna 1947 – 1. října 2013)

Jen málo spisovatelů se může pyšnit tím, že vytvořili nový žánr literatury a ještě během svého života se stali skutečnými legendami. Nepochybně však mezi ně patřil Tom Clancy, který stál u zrodu žánru tzv. techno-thrillerů. Původně se živil jako pojišťovací agent, ale dlouhodobě se zajímal o vojenské a zpravodajské záležitosti. Průlom přišel roku 1985, kdy vydal román Hon na ponorku, jenž okamžitě dosáhl nesmírného úspěchu (chválil jej i prezident Ronald Reagan) a stal se vlastně prvním techno-thrillerem. Kulisu těchto románů tvoří soudobé (nebo v blízké budoucnosti probíhající) války a operace zpravodajských služeb a důležitou úlohu v nich hrají moderní vojenské technologie a geopolitické otázky.

Román Hon na ponorku přivedl na scénu i postavu Jacka Ryana, která se potom stala hlavním hrdinou Clancyho zdaleka nejúspěšnější a nejdelší knižní série. Mezi další populární díly této řady patří Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Nejhorší obavy, Čestný dluh nebo Z rozkazu prezidenta. Čtyři knihy z této série byly i s úspěchem zfilmovány. Po vydání dvanáctého dílu Tygří zuby (2003) se zdálo, že série „ryanovek“ skončila, ale roku 2010 se k ní spisovatel opět vrátil a publikoval další tři díly. Poslední, šestnáctá kniha fenomenální řady s Jackem Ryanem (Command Authority) vyjde posmrtně, a to 3. prosince 2013.

Tom Clancy se však rozhodně neomezil pouze na tuto sérii. Mimořádný ohlas vyvolal román Rudá bouře, popisující třetí světovou válku mezi NATO a Varšavskou smlouvou. Později byl Clancy angažován jako editor a spoluautor několika knižních sérií, v nichž zpravidla vytvářel jen hlavní scénáře či zápletky. Jedná se zejména o edice Operační centrum, Net Force, Power Plays a Splinter Cell. Kromě toho se podílel i na několika úspěšných počítačových hrách, pro které rovněž tvořil scénáře, a i tyto hry se poté staly základem románů; jde především o tituly SSN, Ghost Recon, H.A.W.X. či EndWar. A aby toho nebylo málo, Clancy se hodně zabýval i popularizací armády, a tak vydal celkem jedenáct populárně-naučných knih, které se zabývaly především fungováním amerických ozbrojených sil.

Clancyho romány získaly obrovskou popularitu z několika důvodů. Jedním z hlavních je fakt, že jsou „širokospektrální“, resp. obsahují obrovskou škálu témat, od boje na zemi, ve vzduchu i na moři, přes operace zpravodajských služeb, až po politické či ekonomické zákulisí. To vše popisují neobyčejně realisticky a detailně, protože Clancy byl rovněž vysoce respektovaným znalcem všech těchto oblastí. Navíc projevil v řadě ohledů velkou předvídavost, např. varoval před kybernetickými útoky či teroristickým zneužitím jaderných zbraní. Takřka mrazivě dnes (resp. po teroristických útocích z 11. září 2001) působí konec románu Čestný dluh (vydaného roku 1994), v němž unesený Boeing narazí do Kapitolu. Clancyho romány jsou jednoznačně i velmi patriotické a stavějí se na stranu USA, ale Clancy současně rozhodně nebyl nekritickým „agitátorem“. Právě naopak, ve svých knihách i veřejných vystoupeních často ostře kritizoval americké vlády a jejich vojenské kroky a snažil se nabízet „alternativní“ geopolitické vize, mj. dlouhodobě usiloval o spolupráci USA a Ruska.

Clancyho knihy nabízejí neobyčejně propracované zápletky, jež se skládají z několika nejprve nesouvisejících, ovšem v závěru dokonale propojených dějových linií. Ale těm, kdo tuto (jistě ne snadnou) četbu zvládnou, nabízejí zcela mimořádný zážitek. Clancyho tvorba také výrazně ovlivnila život mnoha lidí, které přivedla k zájmu o vojenství a mezinárodní politiku. Lze tedy bez nadsázky konstatovat, že Tom Clancy významně zapůsobil nejen na současnou literaturu, ale i na svět jako takový, což činí jeho odkaz ještě důležitějším.

Pane Clancy, odvedl jste úžasnou práci a budete nám nesmírně chybět.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"