KULTURA

Zveřejněno: 3. 6. 2017 11:09 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Legenda jménem CZ: Český úspěch na americkém trhu

Doporučujeme knihu mapující dějiny České zbrojovky Uherský Brod, jejíž výrobky si získaly věhlas a oblibu i mezi náročnými zákazníky v USA.

Česká zbrojovka Uherský Brod představuje velmi respektovaný pojem i ve světovém měřítku. Patří k úspěšným vývozcům a dokázala si vybojovat úspěch i v tvrdé konkurenci, která panuje na americkém trhu. Již slavná pistole CZ 75 tam získala značnou pozornost a nyní tam boduje řada novějších typů pistolí a jiných zbraní. Čeští znalci a fandové zbraní nyní mají k dispozici působivou knihu, která popisuje historii a současnost značky, jež si navzdory všem politickým turbulencím uchovala skutečně vysokou úroveň.

Od kulometů po novou generaci

Vydavatelství Mladá fronta již vyslalo na český trh mnoho velice kvalitních publikací na téma vojenství, a to nejen překladů zahraničních textů, ale i původních českých. Do druhé kategorie se řadí rovněž nová kniha Legenda jménem CZ, pod kterou je podepsán David Pazdera, našim fandům zbraní známý zejména jako zástupce šéfredaktora Střelecké revue. Více než 500 stran mající dílo detailně mapuje dějiny České zbrojovky Uherský Brod od založení v roce 1936 do současnosti, a to pochopitelně včetně podrobných popisů jednotlivých typů zbraní. Celá kniha je rozčleněna chronologicky do jedenácti oddílů. V úvodu každého z nich se nachází delší text na téma politických a ekonomických podmínek, v nichž firma fungovala, a shrnutí toho, jak si v tom kterém údobí vedla. Druhou část každé kapitoly pak tvoří technické popisy typů zbraní, jež se v příslušném období začaly vyrábět. Začíná se u leteckých kulometů, kvůli nimž vlastně firma původně vznikla. V poválečném období pak nastupuje řada dodnes známých typů, ať už jde o samopaly či útočnou pušku vz. 58, oblíbené vzduchovky či malorážky (díky kterým jistě získalo vztah ke zbraním také mnoho čtenářů našeho webu), lovecké kulovnice a pochopitelně i legenda nejslavnější, pistole CZ 75. Právě rozvoj konstrukce poloautomatických pistolí se dá označit jako základní předmět činnosti firmy po roce 1989. Navzdory složitým podmínkám se Česká zbrojovka udržela, výrazně se prosadila na západních trzích a posléze přivedla na scénu novou generaci zbraní pro policejní a vojenské zákazníky. Celkově tak publikace nabízí popis zhruba stovky zbraní, a protože vznikala v těsné spolupráci s firmou, čtenářům se dostávají do rukou i dosud neznámé informace o vývoji, a dokonce přesné počty vyrobených exemplářů až do roku 2014. Česká zbrojovka v tomto smyslu projevila naprosto výjimečnou otevřenost, což dále zvyšuje hodnotu této opravdu pozoruhodné knihy. Pro znalce a milovníky našich palných zbraní by mělo jít takřka o povinnou četbu. K atraktivitě knihy přispívá také fakt, že v poměru k formátu a rozsahu se vyznačuje velmi příznivou cenou.

Nesnadná cesta k úspěchu v USA

V knize se věnuje veliký prostor také tématu, které české laické veřejnosti není příliš známé, a sice úspěchu České zbrojovky v USA. Po neúspěšných snahách prosadit se na tamním trhu ve spolupráci s tamními společnostmi padlo rozhodnutí vytvořit vlastní dceřinou značku. Stalo se tak v roce 1997, a ačkoli první výsledky nebyly zcela ideální, firma CZ-USA pak začala velmi rychle růst a získávat si renomé. Dnes již jde o zavedeného dodavatele a kromě dovozu zbraní z Uherského Brodu probíhá i produkce „čistě amerických“ typů, jako jsou lovecké pušky řady Safari Claasics. Nejlepší výsledky však stále zaznamenávají samonabíjecí pistole, jež většinou pořád čerpají z konstrukce slavné „pětasedmdesátky“. Speciálně pro zákazníky v USA tak byl vytvořen např. model CZ 97 B ráže .45 ACP. Hodně Velmi dobře si vedou i kompaktní pistole, které původně vznikly zejména jako služební, a také jim příbuzné sportovní zbraně. Právě ty značně přispěly k věhlasu České zbrojovky po celém světě, jelikož čeští střelci vybojovali v soutěžích pořádaných organizací IPSC (International Practical Shooting Confederation) mnoho úspěchů včetně několika titulů mistrů světa. Napomohly jim k tomu pistole jako CZ 75 SP-01 Shadow, jež pak logicky přitáhly velký zájem zákazníků. O jejich kvalitě hodně svědčí fakt, že se jejich úpravám v Americe věnuje i jedna z legend tohoto oboru, Angus Hobdell. Jako jinou perličku, která dokládá úspěch České zbrojovky, lze zmínit fakt, že do struktury CZ-USA patří i značka Dan Wesson Firearms, výrobce pistolí navazující na kultovní firmu Smith & Wesson. Nyní se na americkém trhu prosazuje další novinka, a to CZ Skorpion EVO 3 S1, samonabíjecí úprava povedeného českého samopalu. Navzdory mnohdy velice zavádějící kritice z českých médií si nevede špatně ani útočná puška CZ 805 BREN, kterou Česká zbrojovka dále rozvíjí. Probíhají však i práce na zcela nových zbraních pro vojáky, policisty, lovce, sportovce i ty, kteří zkrátka chtějí vlastnit kvalitní nástroje k ochraně života, zdraví a majetku sebe i svých bližních. Pro ty všechny má Česká zbrojovka Uherský Brod stále co nabízet.

Lukáš Visingr

Publikace: RadioDixie.cz, 13. dubna 2016

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"