KULTURA

Zveřejněno: 1. 8. 2020 13:34 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: KULTURA Kategorie: KNIHY A ČASOPISY

Vladimír Šlechta - Střepy z Apokalypsy (2010)

Vladimír Šlechta - Střepy z Apokalypsy

Při návštěvě jednoho internetového postapo doupěte jsem si vzpomněl na Vladimíra Šlechtu a jeho Střepy z Apokalypsy ze série Všechno na Mars – Oggerd. Cca měsíc před psaním této recenze jsem přečetl Projekt Berserkr, který je čtvrtým dílem této série. K takovým knihám se dostávám namátkově při objednáváním odborných knih o historii a vojenské technice.

Jde o takové oddechové, ale zajímavé postapo čtení, a to poměrně čtivé. Navíc takové Střepy z Apokalypsy mají jen něco málo přes 300 stran, takže je to takové mezičtení ke vsunutí mezi vážnou četbu. Ale i trochu mrazivé, když se s hrdiny této knižní série pohybujeme zpustošenou Evropou a to včetně naší domoviny po energetické válce, která změnila zemi k nepoznání. Jsou zde feudální zemičky a stejně tak barbarské území a pustiny na zbytcích civilizace pohlcené zkázou a přírodou. Svět plný násilí a bojů o zbytky zdrojů a technologií, kde lidé používají primitivní zbraně jako luky a kuše a stejně tak místy i moderní technologie lidí, kteří teprve přijdou po nás.

Co se týče Střepů z apokalypsy, tak ty obsahují několik povídek odehrávajících se v druhé polovině 23. století 200 let po apokalypse. Jednou z nich je Muž od řeky Laramise. O této legendě se píše v knize Projekt Berserkr.

Další povídky:

- Dóm
- Mezihra: Legendární zbraň
- Chlapci od Běžícího ohně
- Faeria
- Saliny

Pro mě je vždycky těžko psát od knihách a filmech, abych s nimi čtenáře seznámil a přitom mu nedělal spoiler, co ho v knize čeká, takže zůstanu jen u nástinu světa, kde se kniha odehrává a přidám už jen osvětlení názvu knihy. Střepy z Apokalypsy je totiž označení pro technologické anomálie, takové naše dědictví po předcích a jednou z nich je právě Dóm ze stejnojmenné povídky, kde důkladný bezpečnostní systém brání v tom, aby technologický dar z Dómu získala jen tak někdo a právě hrdinové knihy tam vyráží za pokladem ve formě znalostí a informací nebo nové technologie. Tým tvoří kyborgizovaný válečník Oggerd, technolog Hal Hargo a vyjednavač Gowery.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

27.července 1834 – V Kajetánském domě v Praze byla zahájena česká divadelní představení. V představeních účinkovala skupina mladých nadšenců a ochotníků, mezi kterými byli i např. Karel Sabina a Karel Hynek Mácha. Zprvu to měla být pouze soukromá představení, později (22.2. 1835) se začalo hrát i pro veřejnost.

27.července 1907 byla spuštěna na vodu britská bitevní loď HMS Bellerophon.

Poslední komentáře

Potřeba financováníPro váš dům,Pro vaši firmu,Chcete-li koupit auto,Chcete-li koupit motocykl,Chcete-li vytvořit vlastní...
přidal komentář v Canon de 75 Modèle 1897
I a Y dělá autorovi značné problémy.
přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ