LETECKÁ TECHNIKA

Zveřejněno: 16. 11. 2015 20:10 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: LETECKÁ TECHNIKA Kategorie: NÁMOŘNÍ LETADLA

Dassault-Breguet Super Étendard

Dassault-Breguet Super Étendard

Jednomístný útočný letoun Dassault-Breguet Super Étendard poprvé vzlétl 28. října 1974 a do řadové služby byl zaveden o čtyři roky později. Byl zkonstruován pro paluby letadlových lodí francouzského námořnictva coby nástupce letounu Dassault Étendard IV s tím, že hlavní úkol bude představovat odpalování střel Exocet, s nimiž je propojen výkonný palubní radar Agave. Letoun Super Étendard je těsně podzvukový a se standardním nákladem (jedna střela Exocet a jedna přídavná palivová nádrž) má akční rádius přibližně 850 km. Alternativně může pod šesti závěsy nést max. 2100 kg zbraní, integrální výzbroj představuje dvojice 30mm kanonů DEFA 552. Francouzské námořnictvo odebralo celkem 71 kusů (do roku 2015 je mají vystřídat nové stroje Rafale M), z nichž pětici si během irácko-íránské války pronajal Irák, aby mohl pomocí Exocetů útočit na íránské tankery. Argentinské námořnictvo si objednalo 14 strojů, které měly létat z letadlové lodě Veinticinco de Mayo (původně britská HMS Venerable), ale do počátku války dorazilo jen pět kusů a operace z lodě byly zvládnuty až po válce. Argentina má nyní ve službě ještě 11 kusů a počítá s jejich modernizací.

Dassault-Breguet Super Étendard

Argentinský letoun Super Étendard se střelou Exocet AM39

Argentinský letoun Super Étendard se střelou Exocet AM39

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"