POZEMNÍ TECHNIKA

Zveřejněno: 26. 4. 2018 8:00 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: POZEMNÍ TECHNIKA Kategorie: Ženijní technika

Buldozery izraelské armády

Caterpillar D9R s ochranou proti kumulativním hlavicím

Caterpillar D9R s ochranou proti kumulativním hlavicím

Zanedlouho uplyne rok od velké izraelské operace v Pásmu Gazy s krycím jménem Lité olovo. Podobně jako při ostatních izraelských akcích na palestinských územích byly i tehdy nasazeny obrněné buldozery Caterpillar. Právě ženisté židovského státu jsou vlastně průkopníky využití tohoto specifického druhu techniky v městském boji.

Americká firma Caterpillar je patrně největším a nejznámějším výrobcem stavebních strojů na světě. Její technika s charakteristickou kombinaci žluté a černé barvy je snadno rozpoznatelná a samo jméno firmy je synonymem pro housenkový pás. Díky svým kvalitám si stroje značky Caterpillar našly záhy cestu i do výbavy ženijních jednotek mnoha armád. Na prvním místě je nutno jmenovat Izrael, jenž provozuje mnoho typů pásových buldozerů i kolových nakladačů, opatřených soupravami pancéřování a dalšími doplňky. Ozbrojené síly židovského státu navíc pozoruhodně rozvinuly taktiku nasazení obrněných buldozerů, zejména při bojích ve městech, kde se tato kategorie techniky ukazuje jako nesmírně užitečná.

D9 v armádních službách

Společnost Caterpillar Inc. sídlí ve městě Peoria v americkém státě Illinois a produkuje široké spektrum pracovních strojů, malými nakladači počínaje a obrovskými sklápěči konče. Zvláště rozsáhlá je nabídka pásových buldozerů, která sahá od typu D3 s výkonem 52 kW a hmotností něco málo přes osm tun po monstrózní D11 o výkonu 634 kW a váhou přesahující sto tun. Ve výrobním programu společnosti sice nenajdeme žádnou vysloveně vojenskou techniku, ovšem řada jejích produktů je ozbrojenými silami používána. Nejlepší ukázkou jsou právě buldozery; pancéřovaná verze typu D8 byla nasazena už během druhé světové války, konkrétně při invazi do Normandie. Také ve výbavě ženistů současné Armády České republiky najdeme buldozery typu Caterpillar D5. Ale asi největší úspěch ve vojenské oblasti zaznamenal buldozer D9, jenž byl uveden na trh roku 1954. Váha různých variant se pohybuje mezi 40 a 50 tunami a motory mají výkony od 280 do 360 kW. Izrael patřil mezi první civilní odběratele a už v roce 1956 se buldozery D9 uplatnily v sinajské válce. Byly nasazeny též v šestidenní válce (1967), válce na svátek Jom Kippur (1973) a operaci Mír pro Galileu v Libanonu (1982). Firma Caterpillar své výrobky průběžně zlepšuje, takže Izrael postupně zakoupil řadu verzí typu D9. Velmi důležitý byl příchod variant D9G a D9H v 60. a 70. letech, protože právě tato provedení byla první, jež byla v izraelské armádě dodatečně obrněna a vyzbrojena.

Pohled na záďový rozrývač buldozeru Caterpillar D9LPohled na záďový rozrývač buldozeru Caterpillar D9L

Soupravy pancéřování

Během 80. let byly pořízeny buldozery verze D9L, pro která izraelská firma TAAS (nyní IMI, Israel Military Industries) vyrobila standardizovanou soupravu pancéřování. Ta kromě kabiny dvoučlenné osádky chrání i některé mechanické součásti, mj. slabé místo většiny buldozerů, a to dva mohutné hydraulické písty pro zvedání a spouštění radlice. Podle fotografií jsou známy dvě obměny pancéřování pro D9L. Další varianta byla montována na novější stroje typu D9N. Dnes standardním modelem ve výzbroji izraelských ženistů je však D9R, který byl představen koncem 90. let a do izraelské armády byl zaveden počátkem nového tisíciletí. Pro tuto verzi se používá zcela nová souprava pancéřování, jež vznikla jako výsledek spolupráce Opravářského a údržbářského centra Izraelských obranných sil (MASHA), firmy Israel Aerospace Industries (resp. její divize Ramta) a firmy Zoko Shiloovim (dovozce techniky Caterpillar do židovského státu). Uvádí se, že tato kabina odolá zásahům munice až do ráže 12,7 mm. Od roku 2005 jsou na obrněné buldozery D9R montovány i představné mřížové ochrany, které podstatně omezují účinek kumulativních hlavic pancéřovek série RPG. Autorem tohoto prvku je tým ze střediska MASHA a z Technologické divize pozemní armády (CHATAL), jenž za svůj vynález obdržel vyznamenání od velitelství izraelských pozemních sil.

Obrněný buldozer Caterpillar D9R při bojovém nasazeníObrněný buldozer Caterpillar D9R při bojovém nasazení

Doplňky a dálkové ovládání

Určitý počet konverzních souprav pancéřování pro buldozery D9 od Izraele zakoupila armáda a námořní pěchota USA. Američané dlouho používali hlavně buldozery D7, ale při přípravách na invazi do Iráku v roce 2003 si pořídili i větší D9; vojskové zkoušky údajně prokázaly, že se nasazení jednoho buldozeru D9 svým účinkem rovná nasazení čtyř D7. Soupravy pancéřování jsou standardizované, ale fotografie dokládají, že izraelští vojáci buldozery D9 často ještě dále (patrně v útvarových dílnách) upravují, takže konkrétní vozidla pak vykazují určité odlišnosti. Na levé straně střechy kabiny má většina obrněných buldozerů D9 kruhový průlez, ale některé dostaly také nízkou obrněnou pozorovací kopuli Urdan. Část buldozerů nese i kulomety M240 (FN MAG) ráže 7,62 mm. Na kabinách mnoha D9 lze identifikovat vrhače dýmových granátů a generátory dýmových clon (někdy bývají dokonce dva, jeden namířený vpřed a druhý vzad). Místo mohutných radlic nesou některé buldozery speciální pluhy k vyorávání min. Ale zřejmě nejzajímavější modifikaci představuje několik strojů provedení D9N, které byly přestavěny na dálkově ovládané roboty. Mají krycí označení Raam Ha Shachar („Hrom za úsvitu“, ale občas se vyskytuje i chybný překlad „Černý hrom“) a nasazují se v situacích, v nichž by bylo možné nebezpečí pro lidskou osádku už příliš vysoké.

Obrněný Caterpillar D9N u známé „izraelsko-palestinské zdi“Obrněný Caterpillar D9N u známé „izraelsko-palestinské zdi“

Široké možnosti využití

Obrněné buldozery provozují hlavně útvary TZAMA (Ženijní vozidla) v izraelských ženijních sborech. Nejvíce se pochopitelně uplatňují při operacích na palestinských teritoriích, jako byla operace Obranný štít (2002), Duha (2004) nebo Lité olovo (2008-2009). Byly použity také při tzv. druhé libanonské válce proti Hizballáhu roku 2006. Pancéřované buldozery dokážou plnit pozoruhodně pestrou škálu úkolů. Zajišťují veškeré zemní práce, opevňování, budování bariér z pytlů s pískem, vyprošťování a tažení zapadlých nebo poškozených obrněných vozidel (díky síle motoru dokáže D9 táhnout zátěž přes 70 tun) a ničení min či improvizovaných výbušných náloží. Byl doložen případ, kdy D9 přečkal explozi improvizované nástrahy obsahující zhruba 500 kg trhaviny! Buldozery slouží také coby „pohyblivé štíty“ pro izraelské vojáky. Mediálně nejznámější formou využití buldozerů je však zajisté bourání domů palestinských ozbrojenců, resp. ničení infrastruktury palestinských extrémistických skupin. Některé nevládní organizace zabývající se problematikou lidských práv za to Izrael (a někdy i značku Caterpillar) napadají, avšak izraelští vojáci i vojenští odborníci využití buldozerů důsledně obhajují a zdůrazňují, že jde o jednu z nejlepších zbraní do městských operací. Je známo, že buldozery D9 zlikvidovaly řadu klíčových osob palestinského terorismu, mezi nimi velitele Islámského džihádu ve městě Dženín, na kterého buldozer v roce 2002 svalil zeď.

Buldozer Caterpillar D9R s patrnými známkami opotřebeníBuldozer Caterpillar D9R s patrnými známkami opotřebení

Další stroje Caterpillar

Vedle různých variant buldozerů D9 používá Izrael rovněž starší a menší D7 (hmotnost kolem 25 tun, výkon cca 170 kW) a v určitém počtu zakoupil také větší D10 (hmotnost okolo 66 tun, výkon 433 kW). Ale pásové buldozery nejsou jedinými výrobky firmy Caterpillar ve službách izraelské armády. Lze uvést i několik typů kolových nakladačů (Wheel Loader). Nejstarším je typ Caterpillar 998B, který má ale otevřenou kabinu, takže pro nasazení v bojových zónách se naprosto nehodí. Odlišné případy představují novější typy 950E/F, 966E/F a nejnovější 966G, jejichž uzavřené kabiny byly v Izraeli doplněny kovovými sítěmi, které mohou osádku chránit proti munici z malorážových střelných zbraní. Na několika exemplářích typu Caterpillar 966G je patrně montována i celá obrněná kabina, ale s největší pravděpodobností ne tak odolná jako u pásových buldozerů. Kolové nakladače se tedy zpravidla neobjevují v první linii bojů a jsou jim svěřovány spíše pomocné „vyčišťovací“ práce, kdežto buldozery platí za výslovně bojové prostředky. Izrael je nepochybně bude v této roli nasazovat i nadále a údajně už získal několik strojů nejnovější varianty D9T. Závěrem lze říci, že o efektivitě obrněných buldozerů asi něco vypovídají i jejich jména: Izraelští vojáci jim říkají Dov („medvěd“) či Dubi („méďa“), kdežto od Palestinců si údajně vysloužily přezdívku „Bestie“.

Nepancéřovaný kolový nakladač typu Caterpillar 998B

Nepancéřovaný kolový nakladač typu Caterpillar 998B

TTD buldozeru Caterpillar D9R
Celková délka 8,1 m
Celková šířka 4,5 m
Celková výška 4 m
Objem radlice 16,4 m3
Hmotnost bez pancíře 48 784 kg
Hmotnost s pancířem 62 000 kg
Výkon motoru 354 kW
Max. rychlost vpřed 11,9 km/h
Max. rychlost vzad 14,7 km/h
Max. tažná síla 716 kN

 

Lukáš Visingr
Foto: IDF a archiv

Boční pohled na pancéřovaný buldozer Caterpillar D9LBoční pohled na pancéřovaný buldozer Caterpillar D9L

Caterpillar D9L s vrhačem dýmových granátů na střeše kabinyCaterpillar D9L s vrhačem dýmových granátů na střeše kabiny


Publikace: ATM 12/2009

Vyhledávání

Dnešní den v historii

18.dubna 1389 – Velký židovský pogrom v Praze. Vedli k němu někteří kazatelé bez vážných příčin. Byla zabita většina Židů z Pražského ghetta.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"