ZPRÁVY

Zveřejněno: 18. 3. 2014 22:23 Napsal Tomáš Peszyński
Nadřazená kategorie: ZPRÁVY Kategorie: Úvahy, názory

Putinova salámová metoda

O tom, jak Putin postupuje podle britského sitkomu a o tom, že mu to zatím vychází.

Já jsem si vzpomněl a scénku "salámová metoda" již dříve, když jsem sledoval Putinův postup. Přesto jsem tento článek napsal na základě impulsu pana Martina Kavky, který rovněž našel příslušný odkaz. Pokud seriál Jistě pane premiére, nebo scénku neznáte, je potřeba se na ní podívat, protože nebudete vědět, o čem je řež. Je na videu v době od sedmé do třinácté minuty.

Nemůžu si pomoct, ale zdá se mně, že se Putin touto scénkou evidentně inspiroval. Není lepší než Brežněv jen proto, že nechystá mohutný úder desítek tankových divizí na západní Evropu nebo masivní jaderný armaggedon. Jen se poučil nebo se díval na Jistě pane premiére. Postupuje přesně tak. Tento postup je chytřejší a nebezpečnější než hrozba masivní válkou. Právě v oné scénce je to jasně ukázáno. A obrana  proti tomu je těžká.

Je potřeba odvážného, tvrdého a silného politika, který se nebojí toho, že reakce na salámovou metodu může někdy vypadat drsněji jako samotný útok. To si ovšem vyžaduje značnou dávku politické odvahy a to je vlastnost, která současným politiků hodně schází.

Ale je to jednoduché. Takový politik se prostě musí najít. Protože jinak salámová metoda zvítězí. Problém je ale v tom, že se zatím nikdo takový nerýsuje.

Ale bude se muset něco změnit. Spíše dříve nebo později. Není možné čekat 3 roky a ž bude v USA zvolen někdo jiný. Nebo si dovedete představit, že Francie dostaví výsadkovou loď, která se báječně hodí pro takové akce jako je obsazení Krymu a dodá ji rovnou na nově anketovanou námořní základnu Sevastopol? Dovedete si představit, že po tom všem nám dostaví Temelín ruská firma? Dovedete si představit, že se za pár měsíců situace uklidní a G8 se znova sejde a západní politici budou Putina poplácávat po zádech?

Já si to představit nedovedu.

Ona salámová scénka se sice týkala Ruska, ale byla o britském premiérovi. Jak se tedy chová Británie v této krizi? Třeba tak, že poslala na pomoc Polsku stíhačky Tajfun k hlídkování nad Baltickým mořem. Takové kroky jsou nutné k tomu, aby se Putinovi to krájení salámu ztížilo.

Vyhledávání

Dnešní den v historii

26.dubna 1917 se konala v Prostějově hladová demonstrace, které se účastnilo okolo 8 000 dělníků konfekčního průmyslu. Rakousko-uherské úřady nechaly demonstraci krvavě potlačit vojskem, přičemž bylo zabito 23 lidí a téměř 40 jich bylo zraněno. V důsledku hladovění obyvatelstva a růstu cen se konala řada dalších demonstrací v českých městech: České Budějovice (22.-23. května), Brno, Nymburk, Náchod, Hlinsko, Ostrava (květen), Praha (30. května), Plzeň (27. června), Ostravsko (2.-8. července), Brno (1. srpna), Plzeň (7.-14. srpna).

26.dubna 1656 – Požár polského města Lešna, kde pobýval český učenec, spisovatel a filosof Jan Amos Komenský. Shořela tam velká část jeho práce, např. Tezaurus linguae Boemicae, na kterém pracoval čtyřicet let.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"