POZEMNÍ TECHNIKA

Zveřejněno: 10. 7. 2022 10:00 Napsal Michal Kroužek
Nadřazená kategorie: POZEMNÍ TECHNIKA Kategorie: Tanky

A34 Comet

Tank, Cruiser, Comet I (A34)

Tank, Cruiser, Comet I (A34)

A34 Comet vystavený v Musée des Blindés (Francie)

Dobíhání ujíždějícího vlaku. Tak by se asi dala nazvat situace Britského impéria a hlavně jeho tankového vojska. Jen těžko se dostávalo ze své koncepce dělení tanků na křižníkové a pěchotní. Křižníkové měli dominovat svou rychlostí a manévrovatelností a pěchotní se měly pomalu sunout krajinou spolu s opěšalou pěchotou. Lze říci, že pro obě kategorie byla typická slabá výzbroj, hlavně s ohledem na boj proti tankům.

Jen těžko doháněli britové konkurenci, protože jejich kanony většinou stále zaóstávaly za úrovní doby nebo nebyl k dispozici tank, do kterého by bylo možné lepší nainstalovat z důvodu malých věží. To vedlo například ke vzniku stíhače tanků Archer. Také v oblasti pancéřování se situace zlepšovala pomalu, protože zde zase snahy vázly na nedostatku dostatečně výkonných motorů. Situace byla taková, že britové vyrobili velké množství tanků, ale některé typy si ani netroufli poslat na bojiště.

Challenger

Cruiser Tank Mk VIII Challenger

Přece jen ale i vývoj na ostrovech směřoval k zařazení tanku s vyváženou palebnou silou, pohyblivostí a pancéřováním. Předtím vznikly například tanky Firefly a Challenger, kde došlo instalací sedmnáctiliberního protitankového kanonu ke zvýšení palebné síly. Ty ale nebyly prosté problémů a Challengerů byl velký nedostatek.

Nový tank přichází na scénu

Na scénu přicházel A34 Comet vycházející z Cromwellu, ale se zcela novou věží, výkonným kanonem a upraveným podvozkem. Prototyp byl dokončen v únoru 1944 a po úspěšných zkouškách byla zahájena jeho sériová výroba. Při ní bylo využito elektrické svařování. První tanky byly zařazeny do výzbroje na podzim 1944 a účastnily se bojů na západní frontě. Výroba dala 1 186 kusů. Vyjma bojů 2. světové války je Britové nasadili také v bojích na korejském poloostrově. Definitivní vyřazení ve Velké Británii je čekalo v roce 1958 a jejich nástupcem se stal Centurion. A34 Comet byl ještě řazen mezi křižníkové tanky, i když už šlo o univerzálnější typ.

Cromwell

Cromwell

Delší služba čekala tanky Comet u zahraničních uživatelů. Například od Finska putovalo 41 kusů a tam je teprve v roce 1970 zařadili do rezervy. Čtyři tanky zakoupilo v roce 1958 Irsko a provozovalo je až do roku 1973. Dalšími uživateli byla Jihoafrická unie a Barma (Myanmar). Jedním z důvodů pro dlouhý provoz Comet byla nízká hmotnost a z toho vyplývající nízký měrný tlak a přitom stále relativně slušná palebná síla.

Tank, Cruiser, Comet I (A34)

Comet

Dalším uživatelem se stala v roce 1958 Kuba. Pozdější embargo tím nedostupnost náhradních dílů spolu s dodávkami východní techniky vedly k jejich krátké službě.

Technický popis

Podvozek tvořilo pět dvojitých pojezdových kol, hnací a napínací kolo, čtyři vodicí kladky. Prototyp tanku Comet, stejně jako jeho předchůdce Cromwell neměl tyto vodicí kladky. Cromwell trpěl mimo jiné svlékáním pasů. Sériové tanky Comet už tyto kladky měly.

Pancéřování mělo v případě trupu na čele tloušťku 74 mm, boky a záď 32 mm. Věž byla silněji pancéřována. Tloušťka pancíře na čelní straně dosahovala tloušťky 102 mm a boky a záď pak 57 mm. K pohonu sloužil motor Rolls Royce Meteor (výkon 600 ks)

comet 03

Comet projíždějící válkou zničené město

Kanon vycházel ze slavného protitankového kanonu Ordnance QF 17-pounder, již jmenované sedmnáctiliberky. Hlaveň byla zkrácena na 49 ráží, byl upraven závěrový mechanismus a navržena nová munice, která nebyla záměnná s municí do 17liberního protitankového kanonu. Oba kanony měly ráži 76,2 mm, ale tankový kanon označovali jako 77 mm. Ocelovou desku o tloušťce 109 mm prorážel na 460 metrů. Doplňkovou výzbroj tvořily dva kulomety Besa ráže 7,92 mm. Jeden byl spřažený s kanonem a druhý byl lafetován v čelním pancíři korby,

Osádka se skládala z pěti mužů. V trupu měl pracoviště řidič a radista. Ve věži pak velitel, střelec a nabíječ. Komunikovali mezi sebou vnitřním telefonním okruhem. Pro komunikaci s okolním pak sloužily dvě radiostanice. Šlo o No. 19 pro komunikaci s dalšími tanky a velitelem a pak No. 38 pro komunikaci s pěchotou. S ní mohl komunikovat i pomocí telefonu namontovaného na zadní straně tanku.

Tank, Cruiser, Comet I (A34)

Comet ve Finsku

Dvě radiostanice: No. 19 pro komunikaci s dalšími tanky a velitelem a pak Np. 38 pro komunikaci s pěchotou. Vnitřní telefoní okruh. Velitelská věžička s periskopy.
77 mm kanon Mk 2.

Comet měl tu smůlu, že už se nestihl příliš zapojit do 2. světové války a její konec spolu s rozbíhající se výrobou tanků Centurion vedly k ukončení jeho výroby. Tím také končila éra křižníkových tanků, protože Centurion už patří do kategorie hlavních bojových tanků.

Tank, Cruiser, Comet I (A34)

 A34 Comet vystavený v Musée des Blindés (Francie)

Přeživší exempláře:
Jeden tank A34 Comet je k vidění u nás v Lešanech.
Jihoafrický 1 Special Service Battalion má jeden Comet
American Heritage Museum, Stow, Massachusetts
Deutsches Panzermuseum Munster
Hong Kong Museum of Coastal Defence
Imperial War Museum Duxford
Johannesburg Light Horse Regiment, Jihoafrická republika
Queen Nandi Mounted Rifles ve městě Durban (Jihoafrická republika) vystavuje jeden kus
Pretoria Armour Regiment v Jihoafrické republice by měl mít také vystavený jeden tank
South African School of Armour (Jihoafrická republika) resp jemu podřízené muzeum má dva tanky Comet
Muckleburgh Collection, North Norfolk, Velká Británie
Musée des Blindés, Francie
Tankové muzeum Parola, Finsko – zde by se měly nacházet hned tři tanky Comet z toho jeden pojízdný
South African National Museum of Military History, Jihoafrická republika
Tankové muzeum v Bovingtonu, Velká Británie

Tank, Cruiser, Comet I (A34)

Comet (Lokace: South African National Museum of Military History, Johannesburg)

TTD Cruiser Tank Comet I (A34)
Hmotnost: 33,5 t
Délka: 6,55 m
Šířka: 3,04 m
Výška: 2,67 m
Pancéřování: Trup:
- čelo 74 mm
- boky 32 mm
- záď 32 mm
Věž:
- čelo: 102 mm
- boky: 57 mm
- záď 57 mm
Max. rychlost: 51 km/h
Dojezd: 250 km
Výzbroj: 77 mm kanon, 2x kulomet Besa ráže 7,92 mm
Osádka: 5 mužů

Zdroje:
Obrněná technika 11
Tanky západních spojenců 1939-1945
Wikipedia

Vyhledávání

Dnešní den v historii

20.dubna 1423 – Bitva u Hořic, v níž Jan Žižka porazil Čeňka z Vartenberka, který Husity zradil a přešel na stranu Zikmunda Lucemburského.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"