VÝZBROJ PĚCHOTY

Zveřejněno: 13. 9. 2023 14:05 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: VÝZBROJ PĚCHOTY Kategorie: ÚTOČNÉ PUŠKY

IMBEL IA2: Puška pro amazonský prales

IMBEL IA2

Brazilská armáda dlouho užívala pušky FN FAL ráže 7,62 mm, které se v Brazílii též licenčně vyráběly. V polovině 80. let však firma IMBEL (Indústria de Material Bélico do Brasil) přešla na přepracované pušky série MD ráže 5,56 mm, jež tedy vypadají jako kratší obměna FN FAL se zásobníkem z M16. Pořád jde standardní výzbroj brazilské armády, ale od 90. let existovala snaha je vystřídat modernější konstrukcí. V roce 1997 vznikla puška MD97, která ovšem stále nevyhověla požadavkům, a tudíž zbrojovka IMBEL zahájila projekt zcela nové zbraně, jež má označení IA2 a byla zavedena do služby v roce 2012.

IMBEL IA2

Existují provedení v rážích 7,62×51 mm i 5,56×45 mm a je dosti nezvyklé, že v závislosti na kalibru se liší též funkční princip, protože pušky ráže 7,62 mm mají mechanismus s výkyvnou závorou (jako FN FAL), zatímco 5,56mm verze používají naprosto nový systém, jenž se vzdáleně podobá některým americkým puškám, protože obsahuje otáčivý závěr se sedmi ozuby. IA2 ráže 5,56 mm se dodává se třemi délkami hlavně, kdežto 7,62mm verze zahrnují útočnou pušku a zbraň pro přesnou palbu. Do pušek lze zasouvat standardní zásobníky z M16, resp. FN FAL.

IMBEL IA2

První testy IA2 realizovaly síly námořní pěchoty, které operují převážně v amazonské džungli. Puška vykázala velkou spolehlivost i ve vlhkém prostředí plném různých nečistot, takže v následujícím roce bylo rozhodnuto o sériové produkci. Přednostními uživateli IA2 jsou samozřejmě speciální vojenské útvary, kromě nichž tyto pušky směřují též k některým elitním policejním a bezpečnostním silám, avšak armáda už schválila IA2 jako svou standardní dlouhou služební zbraň, a tudíž je zřejmě jen otázkou času, než nahradí všechny předchozí modely útočných pušek.

IMBEL IA2

Publikace: Přežít – Guns & Survival Speciál 7/2019: Útočné pušky

Vyhledávání

Dnešní den v historii

24.října 1648 – Vestfálský mír ukončil třicetiletou válku. Španělsko a papežská kurie přišly o svůj význam, velmocemi se stává Francie a Švédsko. Vznikly dva nové státy – Švýcarsko a Nizozemí. Čechy ztratily území Horní i Dolní Lužice a zaznamenaly prudký pokles obyvatelstva.V Německu bylo zrovnoprávněno protestantské náboženství s katolickým, do Čech však reformy nepronikly a dále pokračovala protireformace.

24.října 1812 dochází k Bitvě u Malojaroslavce. Jedné z bitev Napoleonských válek. Výsledkem je patová situace, Rusové ustupují, ale Napoleon vzdává pronásledování Kutuzova.

24.října 1926 byl spuštěn na vodu italský těžký křižník Trieste.

Poslední komentáře

Asi ani jedno tvrzení není pravdivé; Sověti zaplatili asi 1/10 tzv. reverzním land-leasem; po válce měli zaplatit za nez...
přidal komentář v Kirkham Virgil Paul
Dobry den, pise se tady, ze se uz asi nikdy nedozvime, zda nezkuseny mlady pilot atd....., nevim, jestli je mozno po vic...
Označení kulometná pistole jednoznačně vychází z německého Maschinenpistole (doslova strojní pistole). Ostatně Maschinen...
odpověděl na komentář #4812 v Norové ve Waffen-SS
Díky moc, teď píšu něco na http://www.valka pod jako paulito :-)...
přidal komentář v Norové ve Waffen-SS
Velmi dobře napsaný článek. Oceňuji detailní zpracování dané problematiky, lepší jsem nečetl. Děkuji LFS