VÝZBROJ PĚCHOTY

Zveřejněno: 17. 12. 2020 20:00 Napsal Lukáš Visingr
Nadřazená kategorie: VÝZBROJ PĚCHOTY Kategorie: ÚTOČNÉ PUŠKY

Útočná puška QBZ-191: Novinka pro čínskou armádní elitu

QBZ-191

Na impozantní vojenské přehlídce konané 1. října 2019 v Pekingu byly vedle řady nových typů vozidel a raket představeny také dříve neznámé útočné pušky. Čína zjevně pokračuje v hledání optimální služební zbraně pro své vojáky a nová puška, jež obdržela formální název QBZ-191, zachycuje některé aktuální trendy v tomto oboru.

Standardní útočnou pušku čínské armády dnes reprezentuje QBZ-95, která náleží do kategorie „bullpup“ (resp. se zásobníkem za spouští) a používá čínské střelivo DBP-87 ráže 5,8x42 mm. V roce 2006 bylo oficiálně dokončeno přezbrojení jednotek prvního sledu touto puškou, byť u některých útvarů dosluhovaly starší pušky QBZ-81 ráže 7,62x39 mm. Zároveň je však známo, že na typ QBZ-95 existují velmi kontroverzní názory, a tudíž čínská armáda i nadále usilovala o nalezení nové konstrukce dlouhé služební zbraně.

Cesta k novému vzoru pušky

V omezeném měřítku byla zavedena konvenčně řešená puška QBZ-03, jež vychází z QBZ-81, resp. z principu Kalašnikov, ale je komplexně modernizovaná a užívá 5,8mm munici DBP-87. Objevuje se mj. u výsadkářů, záložníků a polovojenských jednotek a stala se též základem pro exportní typ CS/LR17 a futuristickou pušku „vojáka budoucnosti“ QTS-11, která obsahuje rovněž vrhač 20mm programovatelných granátů. Od roku 2010 se vyrábí zbraň QBZ-95-1, tzn. zdokonalená modifikace QBZ-95, která se vyznačuje vylepšenou ergonomií a může pálit municí DBP-10, která při stejné ráži nabízí vyšší výkony. V následujících letech se objevily snímky několika vzorů útočných pušek, které prodělaly armádní testy, jenže žádná se nedostala do služby. Další puška CS/LR36 čili HR31, vlastně nelicenční klon německé zbraně HK416, vznikla sice jen jako exportní, avšak zřejmě hrála důležitou roli ve vývoji. Státní 208. institut pro výzkum malých zbraní totiž posléze vytvořil úplně novou pušku, jež užívá funkční princip téměř shodný s tím v HK416, tzn. odběrem prachových plynů poháněný mechanismus s otáčivým závorníkem a s krátkým pohybem pístu (short-stroke), jež je řešen jako samostatná (resp. s nosičem závorníku nespojená) součást. Zbraň se nazývá QBZ-191, kde zkratka (stejně jako u starších typů) znamená Qingwuqi Buqiang Zidong, tj. lehká zbraň, puška, automatická. Nový plastový zásobník pro 30 nábojů ráže 5,8x42 mm má výstražný indikátor (zbývá pět, tři či jedna rána), ale lze zasouvat též zásobníky ze starších typů. Dá se očekávat, že až QBZ-191 zamíří na světový trh, bude nabízena i v kalibru 5,56x45 mm, protože podobně je tomu u typu QBZ-95, jenž existuje i v „západní“ ráži jako QBZ-97.

QBZ-95

QBZ-95

Konstrukce a tři verze zbraně

Ačkoli většina přesných parametrů nové pušky zatím není známa, neoficiální čínské zdroje již sdělily alespoň některé údaje, např. maximální kadenci 750 ran za minutu. Snímky vypovídají o snaze konstruktérů vyvinout zbraň se skutečně špičkovou ergonomií, takže nepřekvapuje, že QBZ-191 v řadě ohledů připomíná moderní západní útočné pušky. Kromě již zmíněné HK416 (která v podstatě kopíruje ergonomii americké pušky M4) se v některých ohledech podobá též belgickému typu FN SCAR. Čína vůbec poprvé použila plnohodnotnou teleskopickou pažbu a neoficiální prameny říkají, že má čtyři nastavitelné pozice. Na horní části předpažbí a pouzdra závěru se nachází dlouhá montážní lišta standardu Picatinny a druhá kratší lišta je umístěna na spodní straně předpažbí. Aktuálně se ví, že QBZ-191 existuje v nejméně třech verzích, z nichž dvě se objevily na přehlídce. Standardní puška má hlaveň dlouhou 14 až 16 palců (356 až 406 mm) a nabízí účinný dostřel asi 400 m, zatímco zkrácená karabina má hlaveň o délce 10 až 12 palců (254 až 305 mm) a účinný dostřel asi 300 m. Na záběrech z čínské televize se vyskytla i třetí varianta, a sice puška pro určeného střelce (DMR, Designated Marksman Rifle), která má hlaveň dlouhou 18 až 20 palců (457 až 508 mm). Čerstvé zprávy tvrdí, že tato obměna dostala označení QBU-191, kde ono U znamená Uji, odstřelovačská. Dá se předpokládat, že vznikne i podoba pro úkoly lehkého kulometu družstva, jako je tomu u pušky QBZ-95. Ta totiž existuje rovněž v podpůrné modifikaci QBB-95 (B znamená Banyong, družstvo), jež má delší hlaveň a může užívat bubnové zásobníky s kapacitou 80 nábojů.

QBU-191

QBU-191

Dvojice nových zaměřovačů

Kromě samotných nových pušek přitáhly na přehlídce pozornost i optické přístroje, které byly umístěné na horních montážních lištách. Vojáci předvedli dva různé typy zaměřovačů, z nichž první obdržel armádní jméno QMK-171 a pravděpodobně představuje vojenský derivát optiky Laserspeed DART 185, jež se už několik let nabízí na civilním trhu. V zásadě jde o ekvivalent populárního amerického denního zaměřovače Trijicon ACOG, a tak obsahuje mj. nitkový kříž s dvojitým podsvícením s pomocí tritia a optických vláken. Čínský přístroj využívá objektiv o s průměru 40 mm, poskytuje trojnásobné zvětšení a lze jej používat pro střelbu do vzdálenosti až 800 m. Druhý identifikovaný typ spadá mezi noční infračervené přístroje, pochází od firmy Guide Infrared a vychází z komerčního zaměřovače TS445, dříve prodávaného i jako IR5118. Má objektiv s průměrem 45 mm, nabízí 2,8násobné optické a dvojnásobné digitální zvětšení a disponuje i datovým výstupem Wi-Fi. Spodní lišta pušky zpravidla slouží pro zajímavý prvek, jenž vypadá jako prostá přídavná rukojeť, navíc ovšem obsahuje rozkládací dvojnožku a malý laserový zaměřovač. Přesná puška QBU-191 byla na publikovaných záběrech osazena velkým dalekohledem s objektivem o průměru 50 mm, který se standardně užívá na čínských 7,62mm odstřelovačských puškách, údajně se již ovšem připravuje nový typ optiky. Každopádně je ale nutno zdůraznit, že na přehlídce dosud dominovaly zbraně QBZ-95, které nesla většina pěších útvarů, zatímco QBZ-191 měly osádky vozidel a speciální síly. Také na snímcích z cvičení se nové zbraně zatím vyskytují vzácně, což naznačuje, že proces přezbrojení na QBZ-191 teprve začal a že je získávají především některé elitní jednotky.

QBZ-191

QBZ-191

Nový samopal

Vedle pušek QBZ-191 se ve výzbroji čínských vojáků na říjnové přehlídce objevily také nové samopaly, avšak jejich označení zatím není známé. V čínských armádních a policejních silách se v uplynulých letech zkoušely minimálně tři zbraně této kategorie, a sice JH-16-1, BJC-16 a CS/LS7. Všechny představují na pohled značně podobné konstrukce, které náleží do kategorie definované německým typem H&K MP5, tedy mezi kvalitní samopaly schopné vést i přesnou palbu municí, jež metricky odpovídá kalibru 9x19 mm Parabellum, avšak nabízí výrazně větší výkony (a proto se v praxi nepoužívá v pistolích). Některé z těchto samopalů se vyskytují také na výstavách. Fotografie onoho nového typu z přehlídky naznačují, že pravděpodobně půjde o derivát zbraně CS/LS7, od které se ale na pohled liší svým předpažbím, na němž chybí spodní montážní lišta. Není ovšem jisté, jakou ráži tato zbraň má, jelikož kromě samopalů ráže 9 mm se v Číně užívají typy na munici DAP-92 ráže 5,8x21 mm, jež reprezentuje obdobu západních nábojů pro zbraně kategorie PDW. Díky vysoké úsťové rychlosti (480 m/s) a ocelovému jádru má zajistit zejména spolehlivé probití balistické ochrany.

Lukáš Visingr
Foto: Chinese Internet

Publikace: ATM 2/2020

Vyhledávání

Dnešní den v historii

19.dubna 1945 vypálily německé jednotky českou osadu Ploština na Moravě.

19.dubna 1713 – Pragmatická sankce. Karel VI. Habsburský v ní určil nástupnictví po ženské linii v případě, že vymře linie mužská. Přijala ji sice většina států, stejně však došlo k válce o Rakouské dědictví.

19.dubna 1848 – Vznik Konstitučního spolku. Spolek, který tvořili stoupenci myšlenky sjednoceného Německa, měl být protikladem Národního výboru, který byl proti této myšlence.

Poslední komentáře

přidal komentář v Václav III.
byl zavražděn ve čtvrtek 4. srpna 1306
přidal komentář v AGS-17 Plamja
U této zbraně jsem sloužil,jako střelec čtyřikrát za 5 a jednou za 4,ohodnocen při střelbách ostrými.Jo jo kde jsou ty č...
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
mozna si na mne pamatuješ
odpověděl na komentář #4692 v OT-65 FÚG 4x4
v roce 1973 jsem take byl na kurzu OT65 v Jihlave kasarna 25 unora pak zbytek vojny v caslavi
odpověděl na komentář #4803 v O ukrajinské povaze a mentalitě
Pán se nejspíše přepsal. Měl na mysli pro "ně"